ЕС, САЩ и Япония заведоха иск в СТО срещу Китай

  • 13 март 2012 21:01

  • 1856
  • 1
ЕС, САЩ и Япония заведоха иск в СТО срещу Китай
©

Европейският съюз, САЩ и Япония поискаха от Световната търговска организация (СТО) да се произнесе по въпроса с рестрикциите на износа на 17 редки земни минерала от Китай, става ясно от съобщение от Брюксел.

Искането касае учреждаване на панел, в който да бъдат проведени консултации по въпроса и да се стигне до становище. Според ЕС, САЩ и Япония действията на Китай са в разрез с правилата на СТО и принципите на свободния пазар, пише inews.bg.

Китай налага различни рестрикции пред износа на редки земни минерали (например молибден и волфрам), като квоти за износ и по-високи мита. Тези мерки значително промениха конюнктурата на пазара и затрудняват работата и производството на технологични продукти, тъй като за тяхната направа често се изискват редки земни минерали.

По-рано през тази година СТО уважи нова жалба на ЕС за друг набор от редки земни минерали и постанови, че рестрикциите за тях са неправомерни.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1856 1

Коментари 1

Добави коментар
1

2012.03.16 | 18:39

1
Не е случайно, просто това е една от стъпките по пътя към световно господство на китайците - те произвеждат от всичко за каквото се сети човек, дори мартеници ..

Добави коментар

Водещи новини