Десетки хиляди хора излязоха на проправителствена демонстрация в Хонконг

  • 20 юли 2019 21:03

  • 582
  • 0
Десетки хиляди хора излязоха на проправителствена демонстрация в Хонконг
© Getty Images/Guliver

Десетки хиляди хора се събраха днес на демонстрация в Хонконг в подкрепа на полицията и на прокитайското правителство, предаде Франс прес.

Хонконг от 9 юни е сцена на мащабни мирни демонстрации, но успоредно с това и на сблъсъци между демонстранти и полицията.

Протестното движение започна като израз на недоволство от законопроект на хонконгското правителство, предвиждащ екстрадиция на хора в континентален Китай, а след това се разшири, като демонстрантите започнаха да изразяват цялостно недоволство от ударите, които Пекин нанася на свободите в бившата британската колония.

На днешната демонстрация, в която взеха участие предимно възрастни хора, имаше китайски знамена и плакати в подкрепа на полицията.

Според полицията в демонстрацията са се включили 103 000 души, а според организаторите на проявата участниците са били 316 000.

Демонстранти и правозащитници обвиняват полицията, че прилага прекалено много сила спрямо демонстрантите. Полицията отхвърля обвиненията и твърди, че действията й са съответни на тези на демонстрантите.

Актьорът от Хонконг Симон Ям бе намушкан днес в корема, докато участваше в събитие на сцена в Южен Китай. Мъж се засили към сцената и прободе актьора в корема и го поряза по дясната ръка.
Симон Ям бе откаран в болница, като животът му не е в опасност, обяви полицията.

Последвайте канала на

БТА
582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини