В Хонконг протестираха срещу търговци от континентален Китай

  • 13 юли 2019 16:15

  • 489
  • 0
© Getty Images/Guliver (архив)

Няколко хиляди жители на Хонконг протестираха днес в пограничен град срещу търговците от континентален Китай, предаде Ройтерс.

След масовите демонстрации срещу законопроекта за екстрадицията, който разпали най-голямата политическа криза в Хонконг, откакто Китай си върна контрола върху района през 1997 година, днешният протест цели да бъде обърнато внимание на друг въпрос, който според протестиращите не е добре решен.

Уличните протести привлякоха милиони, като на първи юли протестиращите нахлуха в сградата на парламента в специалния административни района Хонконг, който преди 1997 година принадлежеше на Великобритания.

Законопроектът за екстрадицията, който щеше да позволи заподозрени за престъпления в Хонконг да бъдат изпращани в Китай, вече е замразен.

Критици на проектозакона го възприемат като заплаха за върховенството на закона в Хонконг. 

Главният администратор на територията Кари Лам заяви, че проектозаконът е "мъртъв", след като го замрази миналия месец, но протестиращите настояват да бъде официално изтеглен.

Днешният протест е в Шъун Шуй, град близо до границата, където т. нар. паралелни търговци от континентален Китай купуват големи количества безмитни стоки, които продават в Китай.

Дребните търговци от континентален Китай отдавна са източник на недоволство сред част от жителите на Хонконг, които са на мнение, че тези търговци повишават инфлацията, избягват данъци, променят идентичността на града и причиняват скок на цените на имотите.

Стотици полицаи патрулираха по близките улици, докато протестиращите скандираха на мандарин призиви търговците да се върнат в континентален Китай. Много улични магазини бяха затворени. 

Към края на протеста се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, като силите на реда използваха лютив спрей и палки, за да разпръснат събралите се, отбелязва Асошиейтед прес, като се позовава на обществената хонконгска телевизия.

Полицията призова чрез пост на сайта си и чрез съобщение, прочетено по телевизията, протестиращите да се въздържат от насилие и да напуснат района, но въпреки това сблъсъците продължиха, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини