Политици от Северна и Южна Корея се млатиха в ООН

  • 12 март 2012 16:10

  • 838
  • 0
Политици от Северна и Южна Корея се млатиха в ООН
©

Севернокорейски дипломат и южнокорейски депутати се сбиха по време на остър спор в Съвета на ООН за правата на човека на сесия, в която се обсъждаше влошаването на положението с човешките права в КНДР, предаде АФП.

Инцидентът станал докато членовете на съвета се запознавали с оценката на специалния докладчик на ООН за положението с човешките права в Северна Корея. Според доклада на експерта Марзуки Дарусман, който обхваща периода от септември 2011 до януари 2012 г., положението с човешките права и хуманитарната ситуация в страната са продължили да се влошават. След представянето на доклада думата взеха редица страни -Северна Корея, следвана от ЕС и Япония.
Докато японският представител завършвал речта си, севернокорейският дипломат станал, за да напусне залата. Малко след това се чули викове от единия край на заседателната зала, където севернокорейският дипломат и южнокорейски депутати били влезли в ръкопашен бой без да може да се определи причината за сбиването. Намесила се охраната на ООН. Някои охранители отвели настрана севернокорейския дипломат, а други разпитали южнокорейските депутати. Охранителната служба не направи коментар по инцидента, а единствено посочи, се води разследване за определяне на обстоятелствата на случилото се. Според пожелали анонимност източници инцидентът бил предварително нагласен.
Дипломатите продължиха обсъжданията въпреки инцидента. Преди да напусне залата севернокорейският дипломат заяви, че делегацията му не признава мандата на специалния докладчик на ООН за Северна Корея и че това е плод на политически заговор между САЩ, Япония и други западни страни, които искат да прокарат враждебна политика спрямо КНДР. Японският представител изрази задоволство от доклада и призова Северна Корея да намери решение на въпроса с отвлечените японски граждани.

Япония е бивш колонизатор на Корейския полуостров. Токио и Пхенян не поддържат дипломатически отношения.

Последвайте канала на

БТА
838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини