Северна Корея изгони австралийски студент за интригантска пропаганда

  • 06 юли 2019 18:57

  • 1007
  • 2
Северна Корея изгони австралийски студент за интригантска пропаганда
© gettyimages

Австралийският студент Алек Сигли, който караше докторантура в университет на Пхенян, бе изгонен от Корейската народно-демократична република (КНДР) заради съмнения за шпионаж и враждебни действия срещу националната сигурност. Това се посочва в съобщение на държавната телеграфна агенция ЦТАК, циктирана от БТА.

Твърди се още, че на 25 юни Сигли е задържан на местопрестъплението за акции на интригантска пропаганда спрямо републиката с използването на интернет. По време на разследването бил установен фактът, че той по внушение на антирепубликански медии, включително на (южнокорейския информационен портал) NK News, ползвайки се също от положението на чуждестранен студент, бродил по уличките на Пхенян, търсил е, събирал и е анализирал данни и нееднократно ги е предавал с фотографии. Отбелязва се, че Сигли „честно е осъзнал, че се е занимавал с шпионаж, че редовно е събирал и е предоставял данни за вътрешното положение на работите в КНДР”.

Агенцията подчертана, че австралийският студент се извинил за посегателството върху суверенитета КНДР и е поискал прошка.

19-годишният младеж пристигна в Пхенян миналата година за изучаване на корейска литература в университета „Ким Ир Сен”. Освен с учене в столицата на КНДР, той активно се е занимавал и с други дейности, организирал е туристически пътувания за чужденци, а също редовно е публикувал свои статии и снимки за живота в народната република в едно от южнокорейските интернет издания и в социалните мрежи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1007 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.07.06 | 20:31

2

Да май ги изпаряваха в атмосверата

БЪЛГАРИН

2019.07.06 | 19:35

1

добре че не са го убили

Добави коментар

Водещи новини