В Япония одобриха законопроект, забраняващ физическите наказания на деца

  • 19 юни 2019 08:41

  • 440
  • 1
В Япония одобриха законопроект, забраняващ физическите наказания на деца
© pixabay

Японският парламент одобри законопроект, забраняващ на родителите и други настойници да прилагат физическо наказание на децата, предаде ТАСС.

Според приетите поправки, които влизат в сила от 1 април следващата година, се въвежда пълна забрана на физическото наказание на непълнолетни, но в документа не се предвиждат глоби на закононарушителите.

Местните власти ще са задължени да провеждат профилактична работа сред родителите, които злоупотребяват с насилствените методи на възпитание. Социалните работници в съответствие с новия закон ще получат по-широки права за "намеса" по случаи на домашно насилие срещу деца, доколкото сега законът в по-голямата си част е на страната на родителите, даже ако медицинската и психологическа експертиза потвърди, че те използват физически наказания. Като следваща стъпка японското правителство смята да преразгледа наказателното законодателство, за да внесе в него нови положения, насочени към пресичане на издевателствата над непълнолетни, изразяващи се в моралното им унижаване.

Миналата година японската полиция е съобщила на социалните служби за над 80 хиляди случая на физическо или психическо насилие над непълнолетни. Това е рекорден брой за целия период, откакто се води такава статистика.

Последвайте канала на

БТА
440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дас

2019.06.19 | 09:21

1

60% от японските двойки нямат деца. японското чудо ще завехне.

Добави коментар

Водещи новини