Арести и блокирани сайтове в Китай преди годишнината от кървавите събития на площад "Тянанмън" 

  • 30 май 2019 21:48

  • 662
  • 1
Арести и блокирани сайтове в Китай преди годишнината от кървавите събития на площад "Тянанмън" 
© Getty Images/Guliver (архив)

Китайските власти арестуваха няколко правозащитници и блокираха интернет сайтове с наближаването на 30-ата годишнина от събитията на пекинския площад "Тянанмън", предаде Франс прес, като се позова на правозащитни организации.

Кървавите репресии на 4 юни 1989 г., сложили край на седемседмични демонстрации против корупцията и с искания за повече демокрация, продължават да са тема табу в Китай. Тази година обаче усилията на комунистическия режим да попречи на всякакви възпоменателни прояви по случай годишнината са по-решителни от обикновено, каза основателят на базираната във Вашингтон правозащитна организация "Китай се променя" Цао Ясюе.

Сред изчезналите или задържани активисти има шестима художници, организирали в Нанкин, Източен Китай, изложба със заглавие "Движение на съвестта". Съпругата на един от тях, Чжу Хун, каза, че няма новини от него от вторник.

Адвокат на писателя дисидент Шън Лянцин съобщи, че той е бил арестуван на 16 май за "провокативно поведение" и е в ареста в Хъфей, пише БТА.

Според организацията "Чайна хюман райтс дифендърс" ("Защитници на човешките права в Китай"), още трима души са били арестувани този месец за разпространяване на снимки и коментари, свързани с репресиите по време на "Пекинската пролет".

Едновременно с това цензурите на режима прочистват интернет от всеки намек за събитията от 1989 година. Два много популярни уебсайта за видео онлайн съобщиха, че временно прекъсват излъчванията наживо, единият до 6-ти, а другият до 7 юни, официално - по "технически причини".

Друга платформа за видео онлайн, "Билибили", блокира коментарите към видеата си до 6 юни.

Интернет енциклопедията "Уикипедия" първоначално беше блокирана на китайски, а сега вече - на всички езици. 

Запитан на пресконференция каква е позицията на армията за събитията от 1989 г. говорителят на министерството на отбраната У Цян отговори, че не е съгласен да се използва думата "репресии". "Стабилният процес на развитие и реформи в Китай и неговите успехи през последните 30 години до голяма степен отговарят на този въпрос", каза той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
662 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kik

2019.05.30 | 23:31

1

Da si napravqt demokraciq 4e da go duhat kato nas.

Добави коментар

Водещи новини