Притеснения около Брекзит и търговските преговори САЩ-Китай се отразяват негативно на европейските борси

  • 17 май 2019 15:18

  • 426
  • 0
Притеснения около Брекзит и търговските преговори САЩ-Китай се отразяват негативно на европейските борси
© pixabay

Европейските пазари на акции се намират под натиск от продажби през петъчната търговия в резултат на подновяване на инвеститорските притеснения около процеса на Брекзит и хода на търговските преговори между САЩ и Китай, предаде БНР.

Централният вестник на китайската комунистическа партия People’s Daily използва челната си страница, за да заяви, че търговската война със САЩ никога няма да постави Китай на колене, визирайки включването на Хуавей" в т.нар. "черен списък" с компании на Съединените щати. Други китайските държавни медии пък сигнализираха за липсата на интерес към възобновяване на търговските преговори с САЩ при сегашната заплаха за ескалиране на тарифите. В същото време властите в Пекин обявиха, че нямат информация за планирана среща между президентите Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и Си Цзинпин по време на конференцията на Г-20 в Япония в края на юни, както и относно нова визита в китайската столица на американския финансов министър Стивън Мнучин за подновяване на търговските преговори.

Междувременно друга китайска медия - South China Morning Post цитира висш политик да посочва, че продължаващата търговска война със Съединените щати може да намали икономическия растеж на Китай с 1% през тази година. Уанг Янг, един от седемте членове на елитния постоянен комитет на Политбюро, заяви, че правителството оценява, че американските тарифи върху китайските стоки могат да отнеме в най-лошия случай 1% от растежа на втората по сила световна икономика.

Всичко това сякаш върна напрежението сред инвеститорите относно търговските преговори САЩ-Китай, допринасяйки за първо понижение на европейските фондови борси от вторник насам. Общият индекс S&P500 се понижава с 0,85%, парирайки част от вчерашен ръст с 1,3%, докато немският индекс DAX се понижава с 1,15%, след като в четвъртък нарасна с цели 1,7%. Най-солиден спад бележат акциите на германските автомобилни компании, които поскъпнаха рязко през вчерашната търговия след надеждите, че САЩ ще отложат с до шест месеца високите мита за вноса на европейски автомобили.

Президентът на САЩ трябва да вземе решение по този въпрос в събота (18-и май). Акциите на BMW се понижават с 1,72%, на Volkswagen - с 1,05% и на Daimler - с 2,1%. Понижение с 0,73% бележи и френският фондов индекс CAC40, а италианският индекс MIB - с 0,64%, след като и двата индекса нараснаха вчера с по 1,4 на сто. Британският фондов индекс FTSE100 пък се понижава с 0,48% на фона на подновени опасения за Брекзит без сделка, след като продължилите шест седмици преговори между премиера на Великобритания Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в с опозиционния лейбъристки лидер Джереми Корбин изглежда приключиха без успех. Това се отразява негативно на Лондонската борса, въпреки че по също време британската лира поевтинява рязко към 4-месечно дъно от 1,2740 щатски долара и към 3-месечно дъно от 0,8765 паунда за едно евро.

Отслабването на лирата стерлинг би трябвало на теория да е в подкрепа за акциите на мултинационалните компании, влизащи в индекса FTSE100, тъй като голям част от техните приходи идва от бизнеса има извън Великобритания. Информациите от китайските медии за слаб интерес от страна на Пекин да продължи търговските преговори с Вашингтон се отразяват негативни и на американските фондови фючърси преди старта на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижава с около 200 пункта (с 0,8%), на S&P500 - с 0,78% и на Nasdaq100 - с около 1%, заличавайки техния добър растеж през вчерашната търговия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини