Афганистанските ВВС превозвали дрога и оръжия

  • 08 март 2012 11:49

  • 463
  • 0
Афганистанските ВВС превозвали дрога и оръжия
©

Високопоставени служители в афганистанските военновъздушни сили използвали самолетите за превозване на наркотици и оръжие, предаде РИА Новости.

Според генерал-лейтенант Даниел Болгър, военен инструктор на местната армия, оръжието е било доставяно за въоръжени групировки в страната, които плащали транспортните разходи и използвали оръжието срещу силите на НАТО. В момента се водят две разследвания по случая. Първото се провежда от силите на НАТО в азиатската страна (ИСАФ), а второто от Службата за борба с наркотиците в САЩ. "Обвиненията са много сериозни и се свеждат до това, че служители на местните ВВС Хса превозвали наркотици и оръжие на държавни самолети", казва Болгър в пред Уолстрийт джърнъл. Командването проверява дали скандалът не е свързан с инцидента от април 2011 г. Тогава полковникът от афганистанските ВВС Ахмад Гол разстреля деветима американци, сред които имаше и военен от НАТО на база близо до международното летище в Кабул. След стрелбата военният се самоуби.

САЩ от началото на операцията през октомври 2001 г. до септември 2011 г. са похарчили 12 млрд. долара за обучение и въоръжение на афганистанските сили за сигурност.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини