Трима надзиратели са убити от разбунтували се затворници в Таджикистан

  • 20 май 2019 09:08

  • 1960
  • 0
Трима надзиратели са убити от разбунтували се затворници в Таджикистан
© gettyimages

Разбунтували се затворници са убили трима надзиратели в строго охраняван затвор в Таджикистан, където излежават присъди осъдени за религиозен екстремизъм, включително бойци на "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Министерството на правосъдието на Таджикистан заяви, че 29 затворници са били убити в размириците, избухнали в затвора във Вахдат, на 10 километра източно от столицата Душанбе.

"Ислямска държава" , която в един момент контролираше големи територии в Сирия и Ирак, но сега изгуби бастионите си, е поемала отговорност за друг бунт в таджикистански затвор - през ноември миналата година. А преди това, през юли 2018 г., в Таджикистан последователи на джихдистите извършиха смъртоносно нападение срещу западни туристи. При бунта във Бахдат 30 особено опасни затворници, осъдени за членство в ИД, след като се въоръжили с ножове и друго хладно оръжие, взели за заложници трима служители на затвора, за да направят опит за бягство, също цитирайки министерството на правосъдието. Между самите престъпници се стигнало до спор, свършил с престрелка.

Администрацията на затвора е взела крайни мерки за потушаване на бунта, сред затворниците има жертва, са заявили от министерството. Източник от силовите ведомства също е посочил, че са убити най-малко 29 затворници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини