Двама журналисти на Ройтерс, осъдени в Мианма, бяха амнистирани и освободени от затвора

  • 07 май 2019 07:04

  • 285
  • 0
Двама журналисти на Ройтерс, осъдени в Мианма, бяха амнистирани и освободени от затвора
© gettyimages

Двама журналисти на агенция Ройтерс, които бяха осъдени на по 7 години затвор в Мианма за нарушаване на закона за държавната тайна, бяха освободени по силата на амнистия, обявена през април, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ва Лоне и Киав Сое О бяха осъдени през септември. Делото срещу тях повдигна въпроси до каква степен Мианма напредва към демокрацията и породи реакции от дипломати и правозащитници.

Двамата журналисти работеха по разследване на убийството на 10 рохинги от силите за сигурност и от будистки цивилни в щата Ракхайн през август 2017 г. по време на операция срещу мюсюлманите рохинги, прокудила близо 800 000 души в съседен Бангладеш. В информациите на журналистите имаше свидетелски разкази на извършителите на престъпленията, на членове на семействата на жертвите, на очевидци. За разследването си Ройтерс спечели награда Пулицър.

Мианма амнистира по принцип затворници около традиционната Нова година, която започна там на 17 април. Днес от затворите ще бъдат пуснати 6520 амнистирани. Ройтерс заяви, че двамата освободени журналисти не са извършили никакво престъпление. Те прекараха зад решетките над 500 дни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини