Мианма помилва над 9000 затворници при новогодишна амнистия

  • 17 април 2019 12:38

  • 387
  • 0
Мианма помилва над 9000 затворници при новогодишна амнистия
© Getty Images

Властите в Мианма ще освободят над 9000 затворници, след като президентът Вин Мин обяви амнистия днес - първия ден от традиционната Нова година, предаде Ройтерс.

В публикация на страницата си във Фейсбук държавният глава съобщи, че 9353 затворници, включително 16 чужденци, са били помилвани "като жест по случай отбелязването на Мианмарската Нова година, в името на мира, за удоволствие на хората, както и при вземане предвид на хуманитарни съображения".

Властите продължават да наблюдават оставащите затворници, "които трябва да бъдат помилвани", допълни той.

От затворите в Мианма редовно има подобни освобождавания по случай този празник, отбелязва Ройтерс.

Към ранния следобед днес няколко места за лишаване от свобода бяха започнали да пускат затворници, включително двама политически, каза Аун Мьо Кьо от Асоциацията за подпомагане на политическите затворници (АППЗ) - правозащитна организация с нестопанска цел.

Според АППЗ в Мианма има общо 364 политически затворници, които в момента са в затвора или очакват делото си, включително хора, обвинени за критикуване на армията, и активисти на етническите малцинства, лишени от свобода, след като са протестирали срещу конфликта между правителствените сили и бунтовници от малцинствени групи.

Сред помилваните не са двамата репортери на Ройтерс, пратени в затвора за нарушаване на Закона за държавната тайна, каза пред агенцията високопоставен служител на затвора "Инсейн" - място за изтърпяване на наказания в покрайнините на икономическата столица на Мианма Янгон, датиращо от колониалната епоха. Двамата репортери са държани там.

Последвайте канала на

БТА
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини