Шиндзо Абе е готов за среща "без условия" с Ким Чен-ун

  • 02 май 2019 11:13

  • 274
  • 0
Шиндзо Абе е готов за среща "без условия" с Ким Чен-ун
© Gettyimages

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че е готов за среща "без условия" със севернокорейския ръководител Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, с оглед да бъдат установени дипломатически отношения между двете съседни страни, разделяни от исторически разногласия. Това съобщава днес японски всекидневник, предаде Франс прес.

Смятан за "ястреб" в сферата на външната политика, Абе смекчи неотдавна тона си спрямо Пхенян и поиска среща с Ким, за да бъдат уредени по-специално споровете около твърде деликатната тема за японците, отвлечени от севернокорейски агенти през 70-те и 80-те години на 20-и век.

"Искам да се срещна с президента Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, без условия и да разговарям с него открито, с отворен ум", заявява Абе в интервю за "Санкей шимбун", дадено в сряда.
"За страната ни е много важно да бъде проактивна в действията си по въпроса", добавя той.
"Ще сложим край на взаимното недоверие между Япония и Северна Корея, само ако се срещна лично с г-н Ким - казва той. - Надявам се той да е лидер, способен да вземе стратегическо решение и да се покаже гъвкав в преценката кое ще е най-добро за нацията му."

Абе уточнява пред вестника, че в петък е помолил американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за съдействие в решаването на въпроса с отвличанията на японци от агенти на Пхенян.
През 2002 г. КНДР призна, че е отвлякла 13 японци, за да преподават на нейни шпиони японски език и култура. Месец след тези признания на петима от тях бе позволено да се върнат в Япония.
Токио говори за най-малко 17 отвлечени и подозира, че още десетки изчезнали всъщност са попаднали в ръцете на севернокорейските служби, напомня АФП.

Последвайте канала на

Нора Виткова
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини