Трета жена в менструална възраст наруши забраната за влизане в индийски храм

  • 04 януари 2019 16:54

  • 1113
  • 0
Трета жена в менструална възраст наруши забраната за влизане в индийски храм
© Pixabay

46-годишна жена влезе в храма Сабаримала в Южна Индия, предаде Ройтерс. Нарушителката стана третата, неспазила тази седмица древна забрана лица от женски пол в репродуктивна възраст да влизат там, съобщиха от канцеларията на главния министър в индийския щат Керала.

Засега не е ясно как жената, която е от Шри Ланка, е влязла в Сабаримала, предаде Ройтерс. 

Когато първите две жени нарушиха забраната и влязоха в храма в ранните часове в сряда, те пристигнаха с линейка и бяха съпроводени от цивилни полицаи, докато влизаха през странична врата, без да бъдат забелязани от богомолци.

Консервативни хиндуистки групи парализираха вчера Керала с протестна стачка срещу лявото правителство на щата, което подкрепи правото на жени да посещават храма. По време на стачката магазините бяха затворени, а общественият транспорт не работеше.

Протестите срещу комунистическата коалиция в Керала, начело с главния министър Пинараи Виджаян, бяха подкрепени от двете главни национални партии - хиндуистката националистическа Бхаратия Джаната на министър-председателя Нарендра Моди и опозиционната партия Индийски национален конгрес (ИНК).

Храмът Сабаримала, който отдава почит на обреклия се на безбрачие бог Аяпан, е един от малкото в Индия, който забранява влизането на жени и момичета на възраст между 10 и 50 години, тъй като са смятани за нечисти.

Групи за защита на правата на жените казват, че забраната е дискриминационна. Медии съобщиха, че шриланкийката Сасикала е била с хирургически отстранена матка, което означава, че не би могла да има месечен цикъл и затова не може да е нечиста. Тя е влязла в храма около 22.55 ч. снощи, съобщиха медии.

Канцеларията на главния министър посочи, че Сасикала влязла в храма със съпруга си и й е била предложена полицейска защита.

През септември Върховният съд постанови вдигане на забраната жени и момичета да влизат в храма, който привлича милиони вярващи годишно.
Сабаримала обаче отказа да се подчини на съдебното решение и последвалите опити на жени да го посетят бяха блокирани от хиляди вярващи. 

Днес животът в Керала се върна към нормалния ритъм, но се съобщава за малки протести в целия щат. Стотина членове на младежкото крило на ИНК участваха в шествие и скандираха срещу главния министър в град Кочи.

Дискриминацията срещу жени в репродуктивна възраст е обичайна в големи части от Южна Азия, където им е забранено да влизат в къщи или храмове и да участват в празници и прояви на местните общности.

В Индия религията често буди спорове и се случва политическите партии да се възползват от това. През май в страната са насрочени общи избори.

Последвайте канала на

БТА
1113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини