Дългът на Африка към Китай не безпокои Пекин

  • 03 януари 2019 18:08

  • 799
  • 0
Дългът на Африка към Китай не безпокои Пекин
© Pixabay

Китайският министър на външните работи Ван И омаловажи опасенията около дълга на Африка към Китай днес при пристигането си в Етиопия, откъдето започна обиколката му в четири африкански страни, предаде Франс прес.

Китай направи огромни инвестиции през последните години в инфраструктурни проекти на африканския континент, където много държавни ръководители гледат на Пекин като на по-добър търговски партньор от западните страни.

Ван И разсея опасенията, изразявани често от Запада, че дългът към Пекин няма да бъде поносим в дългосрочен план за африканските държави. Той отбеляза, че дълговете в Африка "са отдавнашен проблем (...), който не датира от сега, а още по-малко е предизвикан от Китай".

Китай е най-големият кредитор на инфраструктурни проекти в Африка по двустранни договори, като общата им стойност надвишава всички финансирания от Африканската банка за развитие, Европейския съюз, Международната финансова корпорация, Световната банка и Г-8.

Китайските чуждестранни инвестиции в Африка на Юг от Сахара са 298 милиарда долара между 2005 и 2018 година, според анализаторската организация Американ ентърпрайз инститют.

Последвайте канала на

Novini.bg
799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини