Трябва да се борим за стратегическото място на България като врата на Азия към Европа, заяви Румен Радев

  • 02 юли 2019 16:52

  • 309
  • 3
Трябва да се борим за стратегическото място на България като врата на Азия към Европа, заяви Румен Радев
© Булфото

Трябва да се борим стратегическото място на България като врата на Азия към Европа да се оползотвори възможно най-бързо и най-добре. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на днес пред представители на българските медии по повод участието си в сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт“ в рамките на Световния икономически форум, който се провежда в китайския град Далиен.

В изказването си на форума българският държавен глава открои доверието между България и Китай на най-високо ниво и активния политически диалог между институциите на двете държави.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на призова това доверие да се материализира в интерес на гражданите и бизнеса чрез проектите на инициативата „Един пояс, един път“ и многостранното партньорство в рамките на инициативата „17+1“. През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт, необходима е модернизация на пристанища и на летища. Надявам се, че с помощта на китайските инвестиции това може да стане по-бързо“, подчерта президентът.

По думите на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на със стратегическото си разположение, квалифицираната работна ръка и благоприятната за инвеститорите данъчна политика България е естествен избор за реализацията на успешни проекти. Държавният глава отново открои добрите примери в българо-китайските икономически отношения и взаимния интерес от тяхното последващо развитие. Най-големият туристически оператор в Китай използва софтуер, произведен от българска компания. Според Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на обаче не можем да говорим за сериозни проекти в инфраструктурата, за инвестиции и мащабно сътрудничество, ако няма пряка авиолиния, която да свързва двете държави. Президентът призова и за изграждането на съвместен българо-китайски научно-изследователски и иновационен център, който да „постави двустранното сътрудничество на пистата на високите технологии, конкурентоспособността и високата добавена стойност“.

В сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт“ участваха ръководителите на водещи китайски корпорации в областта на инвестициите и иновациите, информационните технологии и комуникациите, енергетиката, корабоплаването, машиностроенето, химическата промишленост, науката и други, които изразиха своя интерес към осъществяването на съвместни проекти с представители на българския бизнес. По-рано през деня българският президент се срещна със Сю Цин, губернатор на провинция Хъбей.

Провинцията е с население от 75 млн. души и с БВП от 500 млрд. долара за 2018 г., като е сред водещите фармацевтични производители в Китай, на машини, стомана, както и на енергия от възобновяеми енергийни източници. По думите на държавния глава със стратегическото си разположение България има потенциал да се утвърди като един от най-перспективните маршрути в рамките на инициативата „Един пояс, един път“.

Това създава много възможности за инвеститори в областта на енергетиката и транспортната инфраструктура, а достъпът до българските пристанища на Черно море и река Дунав, както и до всякакъв транспорт, превръща страната ни в естествен логистичен център за пренос на стоки към общия европейски пазар.

В Далиен Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на разговаря и с Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос. Държавният глава изрази интереса на България да продължи да бъде активен участник в световния форум, в рамките на който се формират стратегии за бъдещето на икономиката и социалната дейност и се предлагат визии и решения.

Novini.bg
309 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1950

2019.07.02 | 18:27

2

СРАМ МЕ Е ОТ ТОЗИ ФАТМАК !!!!

хах

2019.07.03 | 20:41

3

ами като си педал кат оня.......

2019.07.02 | 17:05

1

О, ДА ЗА ДА ВЛЯЗАТ СПОНСОРИТЕ ТИ В ЕВРОПА ХАХАХА НЕ СТАВА! АРЕ МАРШ ДА СЕ ДУПИШ НА АЗИЯТИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини