Канада потвърди, че трети неин гражданин е бил арестуван в Китай

  • 19 декември 2018 17:50

  • 887
  • 1
Канада потвърди, че трети  неин гражданин е бил  арестуван в Китай
© Pixabay

Канада потвърди, че трети неин гражданин е бил арестуван в Китай през последните дни - три седмици след задържането в Канада на главния финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Хуавей Мън Ванчжоу, предаде Франс прес.

Мън бе задържана по молба на Съединените щати, които я подозират в съучастие в измама за заобикаляне на американските санкции срещу Иран. Предстои канадските власти да преценят дали тя да бъде екстрадирана в САЩ. Китай предупреди Канада, че ще има "сериозни последици", ако Мън не бъде освободена незабавно.

"Канадското външно министерство е запознато със задържането на канадски гражданин в Китай", заяви говорителка на министерството, потвърждавайки информация на в. "Нешънъл пост".
Канадският ежедневник не разкри самоличността на задържания, но уточни, че той не е дипломат или ръководен кадър на работеща в Китай фирма.

Канадското правителство съобщи само, че консулски служители помагат на семейството на задържания канадец, но не може да се даде повече информация заради законите за спазване на личната неприкосновеност.

Канадски официален източник обаче заяви, че няма причина да се смята, че този арест е свързан с неотдавнашното задържане на други двама канадци в Китай.

В началото на миналата седмица китайските власти арестуваха бившия дипломат и представител на асоциацията "Интернешънъл крайзис груп" Майкъл Ковриг и работещия със Северна Корея консултант Майкъл Спейвър. Те са заподозрени, че представляват заплаха за националната сигурност на Китай.

Последвайте канала на

БТА
887 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Не е само филм

2019.01.04 | 18:50

1

"Ответен удар". Приллага се като възпитателна мярка срещу въртене на опашки.

Добави коментар

Водещи новини