Бивш канадски дипломат е задържан в Китай (снимка)

  • 13 декември 2018 06:41

  • 698
  • 1
Бивш канадски дипломат е задържан в Китай (снимка)
© Getty Images

Канадецът Майкъл Спавор е разследван по подозрение в действия срещу националната сигурност на Китай. Това съобщава китайски правителствен новинарски сайт, цитиран от Ройтерс.

Службата по сигурността в китайския град Дандун разследва Спавор от 10 декември, според официалния информационен сайт на провинция Ляонин.

Канада съобщава, че Спавор, който е работил във Северна Корея, е в неизвестност в Китай, броени дни след като китайските власти задържаха бивш канадски дипломат на фона на ескалиращ дипломатически спор.

Спавор е директор на организацията "Пекту калчъръл иксчейнч" и е сред малкото западняци, които са се срещали със севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,. Той е помогнал за уреждане на посещението в Северна Корея на бившия играч от НБА Денис Родман. Спавор говори гладко корейски и има дългогодишни връзки с Пхенян чрез компанията си. След приноса си за срещата на Ким и Родман през 2013 г. организира редица обиколки и съвместни културни проекти със Севера. Изчезването му провокира опасения сред хората, които пътуват до Северна Корея. Той е трябвало да бъде в понеделник в Сеул, но така и не се появил.

Китай заяви, че задържаният тази седмица в Пекин канадец е нарушил законите, защото организацията, за която работи, не е била надлежно регистрирана в страната, предаде Франс прес. Бившият дипломат Майкъл Ковриг, който от февруари 2017 г. работи за мозъчния тръст "Интернешънъл крайзис груп" (ИКГ) със седалище в Брюксел, сега е в неплатен отпуск, но няма дипломатически статут, уточни пожелал анонимност канадски правителствен представител.

Ковриг е експерт по Североизточна Азия, заемал дипломатически постове в Пекин, Хонконг и ООН.

Задържането му в понеделник вечерта стана в момент, когато Китай заплашва Канада с последици заради арестуването на главния финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Хуавей Мън Ванчжоу по молба на САЩ.
"Тази организация (ИКГ) не е законово регистрирана в Китай и не е декларирала дейностите си тук. Следователно, ако тя е развивала дейност на китайска територия, тя е нарушила действащите закони", каза говорител на китайското външно министерство.

От 2016 г. в Китай действа закон, който налага на чуждестранните НПО щателен процес на регистриране и ги задължава да обявят предварително дейностите си в страната.

Последвайте канала на

БТА
698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gfgfdgd

2018.12.15 | 22:48

1

Око за око. Зъб за зъб.

Добави коментар

Водещи новини