Китайският президент обеща помощ за Филипините

  • 20 ноември 2018 18:20

  • 581
  • 0
Китайският президент обеща помощ за Филипините
© Getty (архив)

Китайският президент Си Цзинпин обеща днес на Филипините различни форми на подпомагане и призова двете страни да започнат нова глава в отношенията си, изпаднали в застой след конфликта за спорното Южнокитайско море, предаде ДПА.

Си беше посрещнат от филипинския президент Родриго Дутерте в началото на двудневното си държавно посещение на фона на протести.

"И двете страни трябва да полагат непоколебими усилия за насърчаване на отношенията на добросъседство и сътрудничество, и да напишат нова глава в китайско-филипинските връзки".

"Докато нашите две страни вървят напред като взаимно полезни партньори, Китай ще продължи да прави всичко по скромните си сили, за да помага и подкрепя филипинците", добави той.

"Подкрепата ни ще дойде под много форми - от съдействие в борбата ви с наркотиците и тероризма до помощ за възстановяването на пътища и мостове в опустошения от война южен град Марави и изграждане на нова инфраструктура там", каза китайският президент.

Си отбеляза, че Китай е поел ангажимента да уреди свързаните с Южнокитайско море спорни въпроси чрез консултации и работи с други страни в Югоизточна Азия за въвеждане до три години на правила за поведение в спорното море.

Посещението на Си е първата визита на китайски лидер на Филипините от 13 години. Териториалният конфликт влоши дипломатическите отношения и те ес намираха в застой до идването на власт през 2016 г. на Дутерте, който предприе стъпки за подобряването им.

В първия ден от посещението на китайския президент двете страни подписаха 29 споразумения за сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, земеделието, комуникациите, инфраструктурата и други сфери.

Последвайте канала на

БТА
581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини