В Туркменистан избират президент днес

  • 12 февруари 2012 08:36

  • 577
  • 0
В Туркменистан избират президент днес
©

Очаква се президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов да бъде преизбран с лекота за втори мандат на днешните президентски избори без реална опозиция в тазицентралноазиатска република, която остава една от най-затворените в света, предаде АФП.

Близо 3 милиона избиратели ще гласуват в богатата на енергийни ресурси бивша съветска република, управлявана с желязна ръка от Бердимухамедов, който дойде на власт след кончината на ексцентричния му предшественик Сапармурат Ниязов през 2006 г.

Седем други кандидати се състезават с действащия президент, сред които двама от министрите му - на енергетиката Ярмухамет Оразгулиев и на водното стопанство Анагелди Язмирадов. Другите претенденти са двама ръководители на държавни енергийни предприятия Какагелди Абдулаев и Гурбанмамет Моланязов, шефът на завод за памук Сапармурат Батиров, заместник-областният управител Реджеп Базаров и шефът на строителна компания Есендури Гайипов.

Тези т.нар. независими кандидати с много сходни предизборни програми са смятани за статисти, тъй като президентът на Туркменистан, който е и премиер, контролира всички управленски лостове. Поради отсъствието на политическа конкуренция Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се отказа да изпраща наблюдатели на тези избори, чиито официални резултати ще бъдат обявени на 15 февруари.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини