Започна операцията по изваждането на 12-те деца от пещерата в Тайланд (снимки)

  • 08 юли 2018 07:10

  • 11108
  • 0
Започна операцията по изваждането на 12-те деца от пещерата в Тайланд (снимки)
© Getty Images

Започна операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни, започна, предадоха световните агенции.

"Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", каза губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

За да извадят 13-те души от пещерата, са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци, допълва Ройтерс.

 

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата. Операцията обаче може да отнеме 3-4 дни. Но може и още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

Момчетата ще бъдат изваждани поетапно, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази. Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат.
Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
11108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини