Блокираните в пещера момчета изпратиха писма на своите близки

  • 07 юли 2018 20:22

  • 5237
  • 1
Блокираните в пещера момчета изпратиха писма на своите близки
© Getty Images

Все още не може да започне операцията по извеждането на децата, блокирани в наводнената пещера в Тайланд, предаде БТВ.

Момчетата изпратиха писма на своите близки. В своите писма, които предадоха на водолазите, децата призовават близките си да не се притесняват. Едно от тях обещава, че щом излезе от пещерата, ще се върне да помага в семейния магазин. Друго пък моли учителите да не го затрупат с домашни, когато се върне на училище.

Писмо изпрати и треньорът, завел групата  в пещерата. В него той поиска прошка от родителите.

Журналистът Панчо Благоев, който живее в Тайланд, разказва, че именно благодарение на треньора децата все още са живи. „Този техен треньор е бил десет години монах. Той е обучаван да контролира емоциите си, да медитира. Знаете, медитацията е един от основните компоненти на будизма. По време на този престой той е успял да контролира техните емоции и да ги накара да оцелеят в това състояние, в което бяха намерени”, обясни Панчо Благоев.

На стената си във Фейсбук Благоев публикува информация за случващото се с малките спортисти в продължение на дни. Заинтересованите могат да видят заснети видеа от спасителните екипи, снимки на децата и публикации на чуждестранни медии.

Спасителите отбелязват, че се търсят алтернативни маршрути до блокираните момчета.

„Продължаваме да пробиваме дупки, вече сме направили над 100. Само 18 от тях, обаче, достигат до пещерата. Единият от изкопаните проходи е дълъг 400 метра, но не достига мястото, където са момчетата”, обясни Наронгсак Осотанакорн. Правят се и опити да бъде намалено нивото на водата. „Успяхме да отклоним част от водата, влизаща в пещерата, използвайки тръба. Това ще улесни извеждането на момчетата”, заяви Фонгжан Джирасит.

Вчера един водолаз загина по време на спасителната операция.

Последвайте канала на

Novini.bg
5237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Четец

2018.07.08 | 09:45

1
Вече е започнала, светете си часовниците!

Добави коментар

Водещи новини