Ким-Чен-ун няма да пренебрегне отношенията си с Китай

  • 20 юни 2018 11:55

  • 1718
  • 0
Ким-Чен-ун няма да пренебрегне отношенията си с Китай
© Getty Images/Архив

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун изрази вчера желание за развиване на "още по-тесни приятелски отношения на единство и сътрудничество" между Северна Корея и Китай, съобщи Франс прес.

При третото си посещение за последните три месеца в Пекин, Ким изказа благодарност на китайския президент Си Цзинпин за подкрепата, оказана от него за срещата на върха в Сингапур с американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Той говори и за "перспективата за ядрено разоръжаване на корейския полуостров", съобщи Корейската централна телеграфна агенция, цитирана от БТА.

На банкет, даден от Си, севернокорейският лидер обяви, че Пхенян и Пекин развиват "безпрецедентно специални отношения". Официалните медии на двете страни обаче не казаха дали Ким и Си са обсъдили въпроса за вдигане на санкциите на ООН върху Пхенян.

Програмата за днешния ден на младия севернокорейски лидер не е оповестена публично. Южнокорейската агенция Йонхап каза, че автоколоната му е била видяна при Академията за селскостопански науки в Пекин. Очаква се по-късно днес Ким да се завърне в Пхенян, отбеляза Асошиейтед прес.

Двудневната визита, която приключва днес, има за задача да изпрати ясно послание, че Пхенян няма да пренебрегне китайските интереси, дори да затопли отношенията си с Вашингтон. Китай наблюдава с притеснение наченките на сближаване между Северна Корея и САЩ след историческата среща на върха в Сингапур между ръководителите на двете държави.

Подобно на САЩ, Китай също желае да види Корейския полуостров без ядрени оръжия, но се бои, че американско-севернокорейското сближаване може да стане за негова сметка и да засегне интересите му в региона. Сегашното посещение се явява дипломатическа еквилибристика от страна на Ким, който има амбицията да изгради по-уравновесени отношения със САЩ, като запази историческите си връзки със своя най-голям икономически и дипломатически партньор Китай, отбеляза АФП.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини