САЩ убиха лидера на Ал Кайда в Пакистан

  • 09 февруари 2012 14:37

  • 1207
  • 0
САЩ убиха лидера на Ал Кайда в Пакистан
©

Лидерът на Ал Кайда в Пакистан Бадар Мансур е убит днес в северозападен район на страната при ракетен удар от безпилотен самолет на САЩ, съобщи пакистанското разузнаване. Това потвърждава ефективността на въздушните удари, нанасяни все по-често от безпилотни апарати на ЦРУ върху бастиона на джихадистката организация, предаде АФП.

Бадар Мансур загина през нощта, когато безпилотен самолет изстреля ракети срещу неговия тренировъчен лагер в Мираншах - главния град на племенната зона Северен Вазиристан и крепост на пакистанските талибани, съюзени с Ал Каида. Това съобщиха за АФП служители от пакистанското разузнаване и човек от бунтовническата групировка на Мансур. Разузнавачи добавиха, че поне един от синовете на бунтовническия лидер е загинал заедно с него, а една от съпругите му е ранена. При атака с безпилотен самолет през нощта в Мираншах са убити "четирима ислямистки бунтовници", заявиха по-рано за агенцията местни военни.
"Смъртта на Мансур тежко накърнява възможностите на Ал Кайда да нанася удари в Пакистан", коментира офицер от пакистанското разузнаване. "След като Илиас ал Кашмири бе убит или се оттегли, Бадар Мансур бе станал фактически шеф на Ал Каида в Пакистан",
поясни той.
Бадар Мансур бе "сред основните мишени и на САЩ, и на Пакистан", цитира АФП неназован експерт по антитероризма в региона. "Като шеф на мрежите на Ал Каида в региона той бе разработван от много западни разузнавания", твърди източникът на агенцията. Според пакистанските тайни служби 40-годишният Бадар Мансур е основният организатор на много от самоубийствените атентати в страната през последните над 4 години. Извършвани главно от местните талибани, съюзници на Ал Кайда, те са взели към 5000 жертви от лятото на 2007 г. насам. Пакистански разузнавач увери пред АФП, че Мансур години наред е обучавал в Мираншах хора от своята групировка "Харакат ул муджахидин" ("Движение на бойците" в превод от урду). Освен това е тренирал и изпращал бойци в Афганистан - това обяснява защо е бил сред основните мишени на американците, допълни източникът.

Съдбата на Ал Кашмири - военния командир на Ал Каида в Пакистан, остава неизвестна. Според източници от САЩ, той е убит при атака с безпилотен самолет през юни 2011 г. До момента смъртта му не е потвърдена нито от пакистанското разузнаване, нито от ислямистките бунтовници, а семейството му твърди, че няма новини от него.

Последвайте канала на

БТА
1207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини