Индийската столица Делхи е обхваната от необичайно за сезона тежко замърсяване на въздуха

  • 14 юни 2018 21:34

  • 2088
  • 1
Индийската столица Делхи е обхваната от необичайно за сезона тежко замърсяване на въздуха
© gettyimages

Индийската столица Делхи страда от необичайно за сезона тежко замърсяване на въздуха. Обширни райони на града са обхванати от прашна пелена, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Възрастните хора и децата са посъветвани да си стоят по домовете. Очаква се плътният слой прах да се задържи още няколко дни. Според метеоролозите сегашното замърсяване се дължи на силните ветрове, които докарват прах от северозападния пустинен щат Раджастан.

Множеството открити строителни площадки в столицата допълнително влошават положението. Градът се задушава под температури, достигащи 42 градуса и атмосферните условия не позволят на праха да се разпръсне. Стените на жилищата са покрити с фин слой пясък. Концентрации на особено вредните за здравето фини прахови частици ПМ10 са между 800 и 1400 микрограма на кубичен метър в различни части на Делхи при препоръчано от Световната здравна организация допустимо равнище 50 микрограма на кубичен метър за период от 24 часа. Местни жители се оплакват от задъхване, парене в очите и възпалено гърло.

Делхи, с население 20 милиона души, е класиран сред най-замърсените градове в света през последните години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2088 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пламен

2018.06.14 | 22:14

1
Цигани

Добави коментар

Водещи новини