Смогът убиец продължава да се стеле над Полша

  • 14 февруари 2018 14:42

  • 2261
  • 0
Смогът убиец продължава да се стеле над Полша
© Pixabay

Около 40 000 поляци умират годишно в резултат на смога, признава местно министерство. Властите обаче бавят предприемането на радикални мерки и се стремят да не тревожат общественото мнение, пише Франс прес, цитирана от БТА.

В някои зимни дни във Варшава сиво було скрива небостъргачите, а въздухът, който хората дишат, напомня за огън на открито, в който са хвърлили найлонова торбичка.

Смогът е тук и Полша, горда с икономическите си успехи, признава това с притеснение. Според цифрите, огласени през 2016 г. от Световната здравна организация (СЗО), 33 от 50-те най-замърсени града в Европа се намират на нейна територия.

Мария, майка на три малки деца, щрака нервно по своя телефон, докато пие сутрешното си кафе. "Пак започва. Варшава е втора в "ЕърВижуъл", точно след Катманду и преди Калкута и Делхи", констатира язвително тя.

Най-сериозно е положението на юг. А точно тук, в Катовице - център на каменовъгления басейн Шльонск - Полша ще организира следващата световна конференция за климата COP24 през декември.

Поляците обаче повече не искат да чакат търпеливо мащабни действия от страна на институциите.

"В нашето градче Пшчина, вторият най-замърсен град в Полша, трябва да се направи нещо", казва Ян Франек, 16-годишен гимназист, част от група ученици, решили спонтанно да тръгнат на война срещу смога.

"Много от нашите възрастни жители не вярват, че има смог. Според тях той не се вижда, следователно не съществува", отбелязва със съжаление момчето.

Миналата седмица той дошъл във Варшава с няколко свои другари от групата им "Не угоявай смога" (думата "smog" прилича на полската дума за дракон - "smok").

Те са тук за предаване в министерството на енергетиката на подписана от 36 000 души петиция, подета от "Грийнпийс Полша" и местни депутати.

В нея се настоява за налагане на строги норми за качеството на въглищата. Използвани от милиони поляци за отопление, често - нискокачествени, въглищата са основния източник на замърсяване на въздуха, изпреварвайки автомобилното движение и промишлеността.

Такива норми трябвало да бъдат въведени през март 2017 г., но до днес това не е станало.

Всъщност единствената мярка, приета наскоро от държавата, налага използването на по-висококачествени котли. Само че, както обяснява Марек Йозефяк, координатор на кампанията "Климат и енергия" в "Грийнпийс", "използването на модерни котли не е достатъчно, ако в тях продължават да се горят нискокачествени въглища", които са силно замърсяващи. Или, както все още често се случва, всевъзможни отпадъци - източник на вреден дим.

Срещу смога се организира съпротива. Движението "Полски аларм смогови" (Polski Alarm Smogovi - PAS, Тревога за смог в Полша), обяснява в листовка, че в действителност официалните норми за замърсяване, прикриват сериозността на ситуацията.

"Ако в Полша се прилагаше прагът за замърсяване, приет във Франция, много градове ще са в състояние на тревога в продължение на десетки дни, а някои - по два месеца годишно", отбелязва Пьотр Сиергей от PAS.

На практика в Полша замърсяването с фини прахови частици PM10 се смята за опасно от 300 микрограма на куб. метър нагоре, докато във Франция този праг е 80 микрограма.

Проявявайки реализъм, правителството, което защитниците на околната среда подозират във вялост заради влиянието на въглищното лоби, не обещава промяна в краткосрочен план.

Министърът на предприемачеството и технологиите Ядвига Емилевич цитира с тревога статистиката, според която 40 000 поляци умират ежегодно вследствие на замърсяването. Според Европейската агенция за околната среда броят е по-голям - 50 000 души, при население от 38 милиона.

"До пет години ще се почувства подобрение", казва тя, благодарение на влизането в сила на норми за качеството на твърдите горива и на помощта за най-бедните ("енергийно изключените") под формата на изолация на жилищата им, смяна на старите замърсяващи печки или екологично чисто отопление на по-ниски тарифи.

Колкото до Мария, тя смята, че пет години са много. "През това време децата ми ще са погълнали купища фини прахови частици, отложени в белите им дробове или дори в кръвта им", казва тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини