Южнокорейският президент разговаря по телефона с Тръмп

  • 20 май 2018 14:28

  • 1525
  • 1
Южнокорейският президент разговаря по телефона с Тръмп
© Getty Images/Guliver

Южнокорейският президент Мун Дже-ин и президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския днес обсъдиха по телефона бъдещето на планираната американско-севернокорейска среща на върха след заплахата на Пхенян да се откаже, предаде Ройтерс.

В телефонния разговор, продължил около 20 минути, двамата лидери са обменили мнения за неотдавнашните реакции на Северна Корея, съобщи президентската канцелария в Сеул без повече подробности.

"Двамата лидери ще работят в тясно и неотклонно сътрудничество за успешното реализиране на срещата на върха Северна Корея-САЩ, насрочена за 12 юни, включително предстоящата среща на върха Южна Корея-САЩ", гласи съобщението на Синия дом.

Мун и Тръмп ще се срещнат във вторник, 22 май, във Вашингтон, преди севернокорейският лидер Ким Чен-ун да се срещне с Тръмп на 12 юни в Сингапур.

Макар че историческата междукорейска среща на върха в края на април породи надежди за помирение, Пхенян демонстрира рязка промяна в тона през последните дни, отбелязва Ройтерс.

Севернокорейският главен преговарящ Ли Сон-гуон заяви през седмицата, че Пхенян няма да разговаря със Сеул, ако не бъдат изпълнени исканията му, възразявайки срещу американско-южнокорейските военновъздушни учения "Макс тъндър" (Max Thunder).

Влошавайки още повече атмосферата, вчера говорител на севернокорейския Червен кръст, цитиран от официалната агенция КЦТА, настоя правителството на Южна Корея "незабавно да върне" севернокорейските ресторантски работнички, дошли в Южна Корея през 2016 г. от Китай, за да демонстрира волята си за подобряване на междукорейските отношения.

Пхенян твърди, че 12-те жени са били отвлечени от южнокорейските служби, а според Сеул те са решили да избягат доброволно.

Според наблюдатели с исканията за репатрирането Северна Корея отчасти цели да раздели южнокорейското обществено мнение по въпроса, а също така да окаже натиск над правителството на Мун да отстъпи, ако иска да се реализира американско-севернокорейската среща на върха, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1525 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини