Боен кораб на САЩ приближи до спорен остров, построен от Китай в Южнокитайско море

  • 23 март 2018 14:52

  • 3704
  • 2
Боен кораб на САЩ приближи до спорен остров, построен от Китай в Южнокитайско море
© Getty Images/Guliver (архив)

Американски боен кораб извърши днес операция за "свобода на корабоплаването", като се приближи на 12 морски мили от един изкуствен остров, изграден от Китай в Южнокитайско море, съобщиха американски официални лица, цитирани от Ройтерс.

Днешната операция е най-новата от поредицата, с която Вашингтон има за цел да дава отпор на опитите на Пекин да ограничи свободата на навигацията в този стратегически важен район, голяма част от който Китай смята за своя акватория, отбелязва Ройтерс.

Официалните лица, пожелали анонимност, казаха, че разрушителят "Мъстин" се е приближил до рифа Мисчийф от архипелага Спратли и е извършил там маневрени операции. Китай има териториален спор със съседите си за тези острови и зоната около тях.

От китайското военно министерство казаха днес, че операцията на "Мъстин" е сериозно нарушение на суверенитета на страната и на нейната сигурност. В декларацията на министерството се посочва още, че "провокативното поведение на САЩ само ще накара китайските въоръжени сили да укрепят още повече своите защитни възможности".

САЩ осъждат изграждането от Китай на изкуствени острови върху тези рифове и на военни съоръжения върху тях, като се опасяват, че те могат да бъдат използвани за ограничаване на корабоплаването в този район, който е ключов международен търговски воден път, пише БТА.

Константин Тодоров
3704 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.28 | 19:37

2
На американците всичко им е важно,а какво правят толкова далеч от държавата си.
БИАНКО

2018.03.27 | 12:42

1
провокация е ако не беше САЩ трябваше да минават с пътнически круиз а те демонстрират превъзходството си

Добави коментар

Водещи новини