В Индия има 21 милиона нежелани момичета

  • 30 януари 2018 18:41

  • 61696
  • 4
В Индия има 21 милиона нежелани момичета
© Pixabay

Около 21 милиона момичета в Индия са нежелани и получават по-малко средства, защото техните родители са искали да имат син, обяви индийското правителство, предаде Ройтерс.

Тази констатация се съдържа в годишния преглед на състоянието на индийската икономика. В него тази година има цяла глава, посветена на въпроса с жените. Това се случва за първи път. Главата е наречена "Аз също", както и международната кампания срещу сексуалните посегателства над жените, а документът е с розова корица.

Индия е на път да си върне позицията на най-бързо растящата икономика в света, но това икономическо развитие не е противоотрова на несиметричното съотношение между половете в страната, на липсата на жени на пазара на труда и на слабото използване на противозачатъчни средства, се констатира в анализа. В него се казва, че в Индия въпреки забраната продължават да се правят аборти на полов принцип, при които се абортират момичета.

Освен това родителите не се отказват да зачеват, докато не им се роди син и това е довело до 21 милиона нежелани момичета, получаващи по-малко средства от родителите си само защото не са синовете, които родителите им са искали толкова много, се казва в проучването.

Много родители в Индия предпочитат да имат син, защото синовете могат да наследяват имуществото, докато за дъщерите трябва да се плаща зестра, когато се омъжват.

Само 24 процента от жените в Индия са работели в периода 2015 г. - 2016 г. и почти 47 процента от жените не използват никакви противозачатъчни, се посочва в проучването. В него се отправя призив срамната категория на нежеланите момичета скоро да остане в миналото.

Анализатори приветстваха изводите в доклада по отношение на жените, но призоваха за повече действия от страна на правителството за гарантиране на равни права на жените. Те казаха, че трябва да се положат и повече усилия за намаляване на насилието срещу жени. Анализатори припомнят и че близо две трети от индийските жени, завършили колеж, нямат работа. Според данни на Световната банка нивото на участие на жените в пазара на труда в Индия е сред най-ниските в света.

БТА
61696 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.02.26 | 11:04

4
Индия ще е коптор още векове, защото всички там се размножават безконтролно, индийците ще заприличат на човеци едва когато въведат контрол над възпроизвеждането и започнат да ценят човешкия живот.

2018.02.26 | 11:04

3
А кога ще подпишат конвенцията???
У нас

2018.02.26 | 11:04

2
е фрашкано с индуси! Майко Индийо,нали уж щеше да си ги прибираш?!
Виктор

2018.02.26 | 11:04

1
За Конвенцията съм!!! Само ГЕРБ!!!

Добави коментар

Водещи новини