Аун Сан Су Чжи започна първата обиколка в предизборната си кампания

  • 29 януари 2012 09:17

  • 601
  • 0
Аун Сан Су Чжи започна първата обиколка в предизборната си кампания
©

Опозиционната лидерка в Мианмар Аун Сан Су Чжи започна първата обиколка в рамките на предизборната си кампания в провинцията, предаде АП.

Агенцията отбелязва, че кандидатурата й показва колко бързо и решително се променя политиката в дълго време репресивната държава в Югоизточна Азия.

66-годишната носителка на Нобеловата награда за мир посвети голяма част от живота си на борбата срещу авторитарното управление, като прекара 15 от последните 23 години под домашен арест и никога не е заемала изборна длъжност. Ако спечели предстоящите на 1 април частични парламентарни избори, Су Чжи ще има ограничена власт в парламента, където доминират военните и управляващата партия. Победата й обаче ще има дълбок символичен смисъл и за първи път ще даде на дългогодишната политическа затворничка думата при управлението на страната, отбелязва АП.

Кандидатурата на Аун Сан Су Чжи все още не е одобрена от Избирателната комисия. Очаква се решение да бъде взето през февруари.

Еднодневното посещение на опозиционната лидерка в град Дауей, на около 615 километра южно от най-големия град и икономическа столица на Мианмар Янгон, идва след серия безпрецедентни реформи, извършени от цивилното правителство, което пое властта от хунтата миналата година. То освободи стотици политически затворници, постигна примирие с етнически бунтовници, засили свободата на словото и смекчи законите за цензурата.

В Дауей опозиционната лидерка ще води кампания от името на друг кандидат от партията си. Тя ще направи и други подобни обиколки, в това число във втория по големина град Мандалей в началото на февруари, преди да започне да води своята собствена предизборна кампания.

Аун Сан Су Чжи бе посрещната в Дауей от хиляди хора, които се бяха събрали от двете страни на пътя, посочва Ройтерс.
Тя се срещна с местното ръководство на своята партия Национална лига за демокрация (НЛД) и привърженици в южния град.

Опозиционната лидерка призова за промени в приетата през 2008 г. от военната хунта конституция. "Има някои закони, които са препятствия пред свободата на хората и ние ще се борим да отменим тези закони по парламентарен път", подчерта тя пред свои привърженици, които я приветстваха.

Аун Сан Су Чжи увери, че международната общност е готова да помогне на Мианмар, "когато достигнем необратимия път към демокрация". "отбеляза тя по повод сраженията между армията и бунтовници от малцинствени етноси и призова за решаване на тези конфликти.

Последвайте канала на

БТА
601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини