Мианмар легализира партията на Аун Сан Су Чжи

  • 13 декември 2011 09:35

  • 677
  • 0
Мианмар легализира партията на Аун Сан Су Чжи
© gettyimages

Партията Националната лига за демокрация в Мианмар на опозиционната лидерка и лауреат на Нобелова награда от 1990 г. Аун Сан Су Чжи бе отново регистрирана като легална политическа сила, предаде ДПА.

Аун Сан Су Чжи вече обяви намеренията си да се кандидатира на предстоящите частични избори в страната. На тях трябва да бъдат избрани 48 депутати в парламента на мястото на членовете, които влязоха в състава на новото правителство, съставено след първите за последните 20 години парламентарните избори в Мианмар, състояли се на 7 ноември миналата година.
Националната лига за демокрация бе разпусната, след като бойкотира парламентарните избори през 2010 г. Причина за бойкота бяха определените от предишната военна хунта правила, които на практика изключиха участието на партията в изборите, ако Аун Сан Су Чжи е неин член. Лидерката на опозицията в Мианмар прекара 15 от последните 24 години от живота си под домашен арест.

Сегашното правителство е съставено предимно от бивши военни, членове на управлявалата до изборите хунта. Въпреки това в страната бяха извършени някои промени, които дават надежда, че Мианма е тръгнала по пътя на демократичните реформи.

Последвайте канала на

БТА
677 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини