Пакистански съд обяви Первез Мушараф за беглец

  • 31 август 2017 19:05

  • 1362
  • 0
Пакистански съд обяви Первез Мушараф за беглец
© Getty Images

Пакистански съд обяви за беглец от правосъдието бившия президент Первез Мушараф, обвинен за извършеното през 2007 г. убийство на политическата му съперничка Беназир Бхуто, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Съдът, специализиран по свързани с тероризъм дела, оневини по липса на доказателства петима обвиняеми за убийството, смятани за близки до талибаните. Процесът срещу тях продължи близо десетилетие.

Имуществото на Мушараф, който се намира в Дубай, ще бъде конфискувано. На бившия пакистански президент през 2013 г. бяха повдигнати обвинения за убийството на Бхуто. През 2016 г. му беше разрешено да напусне Пакистан по здравословни причини, докато очакваше началото на процеса, и той не се върна в страната, като оттогава живее в самоналожено изгнание в Дубай.

Като беглец от правосъдието, по закон Мушараф трябва да бъде арестуван и изправен пред съда, ако някога се върне в Пакистан.

Двама пакистански полицаи получиха присъди от 17 години затвор и глоби от 500 000 рупии (4 000 евро) за престъпна небрежност и защото не са се погрижили за запазване на местопрестъплението след гибелта на Бхуто при самоубийствен атентат. Това са първите присъди по делото за смъртта на бившата премиерка, която потопи страната в хаос.

Беназир Бхуто е първата жена в съвременната история, ръководила мюсюлманска страна. Тя стана жертва на самоубийствен атентат след митинг в Равалпинди на 27 декември 2007 година. Нападателят камикадзе бе 15-годишен жител на провинция Южен Вазиристан, която е бастион на ислямистките бунтовници. Петимата обвиняеми, освободени по липса на доказателства, са негови близки.

Осъдените полицаи, тогавашният началник на полицията в Равалпинди Сауд Азиз и неговият заместник Хурам Шахзад, не са осигурили адекватна охрана на Бхуто след излизането й от митинга. Те освен това са наредили местопрестъплението да бъде почистено незабавно, при което са били унищожени доказателства.

Последвайте канала на

БТА
1362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини