В Индия признаха за виновен гуру-изнасилвач и няколко щата пламнаха (видео)

  • 25 август 2017 19:15

  • 14204
  • 2
В Индия признаха за виновен гуру-изнасилвач и няколко щата пламнаха (видео)
© gettyimages (архив)

Най-малко 30 човека са загинали и стотици са ранени в масови протести в северните индийски щати Пенджаб и Хариана, след като днес съд призна за виновен духовен водач по обвинение, че е изнасилил две свои последователки през 2002 г., предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Решението на съда разгневи хиляди поддръжници на самообявилия се за "Богочовек" Гурмит Рам Рахим Сингх - гуру на групата за социално и духовно блаженство "Дера сача сауда". Привържениците му вилняха из железопътни гари и бензиностанции, палеха автомобили и атакуваха микробуси на телевизионни компании в населени места в двата щата. Повечето от убитите са в град Панчкула, където е заседавал съдът по делото за изнасилването, съобщи индийското вътрешно министерство. В изблиците на насилие в Пенджаб и Хариана бяха ранени над 200 човека.

Протести имаше и в Делхи и съседния щат Раджастан. Последователи на гуруто опожариха няколко автобуса и два ж.п. вагона в столицата. Около 600 войници бяха изпратени в Панчкула, за да помогнат за поддържане на реда. Армейски части са в готовност и в град Сирса, където е седалището на "Дера сача сауда".

Сингх, който води луксозен начин на живот, облича се в ярки дрехи, снима се във филми по свой сценарий и издава своя музика, не се признава за виновен. За заседанието на съда той пристигна с кортеж от автомобили с висока проходимост. След обявяваното му за виновен той бе откаран в затвор в близкия град Рохтак, щата Харияна, където ще остане до произнасянето на присъдата на 28 август. Гуруто може да получи минимум седем години затвор.

Самият Сингх твърди, че има около 60 милиона поклонници.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
14204 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
фрге

2017.08.26 | 12:04

2
туземци
БХК

2017.08.26 | 07:55

1
браво на последователите на светия Гурмит Сингхт.Така трябва да научим и нашите роми когато закачат светини за нашите земи като цар киро

Добави коментар

Водещи новини