Близо 300 китайци на ръба на покрив заради заплати

  • 13 януари 2012 18:13

  • 736
  • 1
Близо 300 китайци на ръба на покрив заради заплати
© Интернет

300 гневни работници в Китай се качиха на покрива на завод и заплашиха масово да се самоубият, като скочат, предаде Си Би Ес.

Инцидентът станал на 3 януари в завода в град Ухан, който произвежда конзолите за видеоигри Xbox 360, но за него бе съобщено сега от китайски антиправителствен уебсайт.

Служителите на електронния гигант “Фокскон”, които според други медии били 150, се разярили, че компанията не им дала обещаните заплати.

Според АП конфликтът възникнал, след като фирмата решила да премести някои от работниците на друга работа. В началото от “Фокскон” обещали да дадат обезщетение на онези, които предпочитат да напуснат, вместо да бъдат преместени, но след това се отметнали.

Това накарало недоволните да се качат на покрива на 6-етажната сграда и да заплашат със самоубийство. Трагедията била предотвратена от кмета на града, който убедил хората да се върнат на работа.

Проговорите обаче продължили 8 часа. От централата на “Майкрософт” са заявили, че ще започнат разследване за условията на работа в китайските заводи, произвеждащи продукти на марката. Известно е, че там служителите са подложени на военна дисциплина.

През 2010 г. “Фокскон” попадна в центъра на вниманието, когато 14 работници се самоубиха заради непосилните условия на труд. Компанията произвежда също айпади и айфони за “Епъл”, компоненти за “Дел” и “Хюлет Пакард”. В завода в Ухан работят 32 000 души.

Последвайте канала на

736 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
bay bay

2012.01.13 | 21:45

1
кога ще имаме и ние такъв завод с 32000 души

Добави коментар

Водещи новини