Китай призова САЩ да бъдат предпазливи във военните си планове

  • 10 януари 2012 07:46

  • 634
  • 0
Китай призова САЩ да бъдат предпазливи във военните си планове
©

Китай призова САЩ да бъдат внимателни при пренасочването на фокуса на своята отбранителна политика срещу растящата военна мощ на Китай и увеличаващата му се увереност в Азия, предаде АФП.

Министерството на отбраната на Китай съобщи, че новата военната стратегия на Съединените щати, представена от президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият миналата седмица, се основана на „необосновани” обвинения, и настоява че растящото присъствие на страната представлява „възможност, а не предизвикателство” към Вашингтон.

„Има тенденция за по-голям мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион. Ние призоваваме САЩ да следват преобладаващата тенденция, да заемат обективната и балансирана позиция на Китай и нейната армия и да се държат предпазливо и по начин благоприятен за развитието на добри отношения”, казва говорителят Джен Янпен в изявление публикуван на уебсайт на военните.

Изявлението идва часове след обръщението на китайското външно министерство, че новата американска отбранителна стратегия се базира на „безпочвени и недостоверни” обвинения, и настоя, че Пекин не представлява заплаха за никого.

Фокусът на Вашингтон в Азия се подхранван от опасения от растящия китайски флот и неговите противокорабни ракети, които могат да застрашат американската военна хегемония в Тихия океан.

Последвайте канала на

Весела Найденова
634 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини