Американски генерал заяви, че петима военни на САЩ са били ранени при боеве в Афганистан

  • 28 юли 2016 21:48

  • 3220
  • 2
Американски генерал заяви, че петима военни на САЩ са били ранени при боеве в Афганистан
©

Пет души от силите за специални операции на САЩ са били ранени при боеве с бойци на "Ислямска държава" в Източен Афганистан, каза днес пред репортери командващият американските войски в Афганистан, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Генерал Джон Никълсън, командващ и на силите на НАТО в Афганистан, каза, че петимата са ранени от стрелба с малокалибрено оръжие или шрапнел при бойна операция, проведена заедно с афганистанските специални сили в източната афганистанска провинция Нангархар. Той не уточни какво точно се е случило, като заяви единствено, че събитията са се разиграли "през последните няколко дни". Никълсън посочи, че преди около седмица там са започнали операции срещу "Ислямска държава".

Пред репортери в Пентагона той заяви от щабквартирата си в Кабул, че нито една от раните не е животозастрашаваща. Трима от войниците са били евакуирани, а двама са се върнали на служба. Никълсън заяви, че до раняванията се е стигнало по време на контратерористична операция, при която, след американски въздушни удари, афганистанските сили си върнали позиции, които били под контрола на "Ислямска държава".

Той посочи, че при операцията са убити неуточнен брой командири на групировката и бойци, а други отстъпват на юг към планинските райони на Южен Нангархар. Никълсън заяви, че броят на бойците на "Ислямска държава" в Афганистан е намалял от приблизително 3000 в началото на годината до между 1000 и 1500. Мнозинството от тези в Нангархар са бивши членове на пакистанските талибани, каза той, като посочи още, че те са предимно такива, които са били изтласкани от Пакистан от правителствена офанзива и са се присъединили към "Ислямска държава" по-рано през годината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3220 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2016.08.02 | 22:54

2
Това не са военни,а пирати и терористи.

2016.07.31 | 23:21

1
Единствените терористи на този свят са тези които свалиха кулите близнаци 2001г. хората от клуб Билдерберг, тайните общества череп и кости и Илюминати!

Добави коментар

Водещи новини