Лекарка без крака се грижи за няколко села в Китай

  • 07 април 2016 10:19

  • 1773
  • 1
Лекарка без крака се грижи за няколко села в Китай
© China News

Лекарка без крака се грижи за хиляди хора в няколко планински села, като често обикаля по домовете, придвижвайки се с помощта на столчета вместо патерици. Въпреки трудностите тя вече 15 години успешно лекува пациенти, които трудно биха имали достъп до друг лекар, пише "Новинар".

37-годишната Ли Дзуон останала без крака, след като на 4-годишна възраст била блъсната от камион. За да я спасят, трябвало да ампутират и двете й крачета. Инцидентът обаче не прекършил силния дух на Ли, която започнала да се учи да се придвижва сама, държейки се с ръце за две малки столчета и премествайки ту едното, ту другото. До 8-годишна възраст тя вече умело „ходела“ с импровизираните си патерици. За разлика от истинските патерици обаче Ли може спокойно да си почива на своите столчета, когато се измори.

Въпреки тежката си съдба младото момиче не се отказало от мечтата си да стане лекар и да помага на другите. Тя завършила медицинско училище и през 2000 г. се върнала в родното си село, за да практикува.

Оттогава се е грижила за почти всичките хиляда души в селото. Отзовава се и на телефонни обаждания, в които я викат за домашно посещение. Не след дълго започнали да я търсят и от съседни села, където няма лекар. Така Ли поела грижата за няколко хиляди души, разпръснати в няколко планински села, и вече е лекувала над 6000 пациенти. През цялото време тя се придвижва със своите столчета, като вече е изтъркала 24 такива.

Борбеният дух и упоритостта се отплатили на Ли и по още един начин. Благодарение на тях бъдещият й съпруг се влюбил в нея и й предложил брак. Той напуснал работа, за да може да се грижи за домакинството вместо нея, а понякога я носи на гръб до пациенти, дори и да са в друго село. 12-годишният им син също е възхитен от майка си и иска да поеме по нейния път и да стане лекар.

Последвайте канала на

Novini.bg
1773 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
+

2016.04.07 | 10:58

1
Let me hear your excuse again

Добави коментар

Водещи новини