Ирански магнат бе осъден на смърт за корупция

  • 06 март 2016 16:11

  • 2207
  • 2
Ирански магнат бе осъден на смърт за корупция
© GettyImages/Gulliver

Ирански съд е издал смъртна присъда срещу добре известният магнат Бабак Занджани и двама негови колеги, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Първоинстанционният съд е наложил присъдата за корупция след близо петмесечен процес. Тя може да бъде обжалвана.
Освен това подсъдимите ще трябва и да платят обезщетение на Иранската национална петролна компания, и да платят глоба равна на една четвърт от сумата, предаде БТА. 41-годишният магнат притежаваше множество фирми, включително и въздушна компания, които бяха конфискувани.

Занджани беше арестуван през 2013 г. по време на акция срещу предполагаемата корупция по време на управлението на предишния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад. Той е обвинен, че по времето на Ахмадинеджад тайно е продавал ирански петрол като част от престъпна организация и е присвоил милиарди от печалбите. Иранското министерство на петрола заяви, че магнатът дължи над 2 милиарда евро за продажби на петрол, извършени за сметка на правителството на Ахмадинеджад.

Занджани е един от най-богатите бизнесмени в Иран. Състоянието му се оценява на 14 милиарда долара. Той беше арестуван малко след избирането на президента Хасан Рохани, който се бори активно с корупцията. По време на съдебното дело на няколко пъти бяха споменавани членове на предишния кабинет на Ахмадинеджад, отбелязва ДПА.

Занджани е включен в черен списък на САЩ за нарушаване на международните санкции за продажба на ирански петрол. Санкциите бяха отменени през януари, след като Техеран ограничи ядрената си програма и изпълни задълженията си според ядрено споразумение със шестте световни сили.

През 2014 г. иранският бизнесмен милиардер Махафарид Амир Хосрави беше екзекутиран по обвинение в корупция, припомня АП.

Последвайте канала на

2207 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
DOGAN GO NAXAKA QKO V PUT.KATA NA KURVA BOIKOYGLY

2016.03.07 | 16:03

1
SKORO I TURSKATA PAZAVRA BOIKOYGLY
Ибрикчи ага

2016.03.07 | 16:05

2
Хампито върти свирки на рязаната сган в сараите , нали бяха в коалиция -- стара любов ръжда не хваща !

Добави коментар

Водещи новини