Двама ирански поети, осъдени на затвор и бой с камшик, са избягали от Иран

  • 18 януари 2016 16:18

  • 1514
  • 2
Двама ирански поети, осъдени на затвор и бой с камшик, са избягали от Иран
©

Двама ирански поети, осъдени на затвор и бой с камшик, са избягали от Иран, съобщи лично единият от двамата, цитиран от Асошиейтед прес.

Фатамех Ехтесари е била осъдена на 11 години затвор, а Мехди Мусави - на 9, по обвинения в антидържавна пропаганда и "оскверняване на светини". Плюс това и двамата трябваше да получат по 99 удара с камшик. Предполага се, че са преследвани от иранското правосъдие заради известността си в чужбина. Двама описват себе си като "постмодерни" поети, осъвременяващи традиционните персийски любовни сонети с актуална политико-социална тематика.

Ехтесари каза пред АП днес, че тя и Мусави са успели да избягат от Иран преди няколко дни, но отказа да съобщи как е станало това и в коя страна са сега, опасявайки се за своята сигурност.

Хардлайнери в полицията, съдебната система и сред военните в Иран разглеждат всяко сближаване със Запада като заплаха за Ислямската република и като признак за морална деградация. Правозащитни групи и анализатори твърдят, че интелектуалците, оказали се на мушка в сегашната репресивна кампания срещу свободата на словото в Иран, са използвани от хардлайнерите като аргумент в борбата им с "умерените" преди парламентарните избори идния месец.

Последвайте канала на

БТА
1514 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.10 | 02:09

2
майната и на английската агитация

2016.04.10 | 02:09

1
УВЕРЯВАМ ВИ ,ЧЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАТВОРИ АКО ИМА БОЙ С КАМШИК ,ТОГАВА НИТО ЕДИН ПРЕСТЪПНИК НЯМА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ИЗНАСИЛВА ,ПРОДАВА НАРКОТИЦИ И ДР.! БОЯТ Е МНОГО ДОБРО СРЕДСТВО ЗА ПРЕВЪЗПИТАНИЕ !

Добави коментар

Водещи новини