Казахстан и МААЕ създават международна банка за уран

  • 28 август 2015 06:37

  • 1423
  • 2
Казахстан и МААЕ създават международна банка за уран
© Gettyimages/Gulliver

Казахстан, който притежава 20 процента от световните запаси от уран, подписа вчера с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) споразумение за създаване на банка за нискообогатен уран под международен контрол, която ще гарантира снабдяването на централите и ще помага в борбата срещу разпространението на ядрени материали, предаде Франс прес.

Банката, която ще се управлява от МААЕ и ще се намира в град Оскемен в Източен Казахстан, ще започне да функционира през 2017 г. Тя ще разполага с бюджет от 150 милиона долара за период от десет години.

Според МААЕ банката ще може да съдържа до 90 тона нискообогатен уран, които ще могат да се ползват за гориво за ядрените реактори на страните членове на организацията, които не могат да си го купят на пазара.

САЩ приветстваха споразумението и казахстанския президент Нурсултан Назарбаев за водещата му роля в областта на неразпространението на ядрено оръжие и материали повече от двайсет години.

Казахстанският външен министър Ерлан Идрисов нарече подписването на споразумението "исторически момент" и обеща на членуващите в МААЕ страни сигурен достъп до гориво за ядрените им централи, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

1423 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Алиянко

2015.08.28 | 19:00

2
Страна известна отказом от ядерного топлива.
Жанар

2015.08.28 | 19:00

1
Это верный шаг в сторону антиядерного движения и регулирование использования урана в Мире.

Добави коментар

Водещи новини