Японският премиер отказа да почете края на Втората световна война в Пекин

  • 24 август 2015 09:07

  • 2552
  • 1
Японският премиер отказа да почете края на Втората световна война в Пекин
© gettyimages

Японският премиер Шиндзо Абе се е отказал от намерението си да посети Китай за отбелязването на 70-ата годишнина от края на Втората световна война в началото на следващия месец, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на местни медии.

Причина за това решение е необходимостта Абе да присъства на заключителните обсъждания в горната камара на японския парламент на законопроект за разширяване на правомощията на т. нар. сили за самоотбрана. Японското правителство освен това е взело предвид факта, че лидерите на много страни, включително САЩ, няма да присъстват на церемониите в Пекин на 3 септември. Миналата седмица южнокорейският президент Пак Гън-хе обяви, че ще отиде на тържествата в китайската столица. Сред гостите ще е и руският й колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Китай и Южна Корея са сред основните жертви на японската агресия по време на Втората световна война.

В последно време японски медии нееднократно писаха, че премиерът консерватор възнамерява да присъства на тържествата в Пекин. Това стана, след като в реч от 14 август Абе се извини за действията на Япония през Втората световна война. Въпреки решението на японския премиер да не ходи в Пекин, правителството ще продължи да търси възможности за провеждане на разговори с китайския президент Си Цзинпин в кулоарите на международни срещи.

Последвайте канала на

БТА
2552 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.11.20 | 19:52

1
Преди врагове, сега Приятели, Държавите трябва да се извиняват за стари грешки на Войнолюбиви лидери. Светът трябва да гледа НАПРЕД, да помни и да не създава войнолюбиви конфротаций.

Добави коментар

Водещи новини