Пекин актуализира военната си стратегия

  • 27 май 2015 09:08

  • 2540
  • 0
Пекин актуализира военната си стратегия
© Getty Images/Guliver

На фона на нарастващо напрежение в Южнокитайско море, правителството в Пекин прави завой във военната си стратегия, който ще придаде много по-голямо значение на военноморския флот, пише в. "Паис" по повод издадената вчера първа "Бяла книга" на китайската армия.

Ако довчера приоритет бе защитата на крайбрежните води, сега военните кораби на Китай ще имат за задача и отбраната "в открито море", пише испанското издание, цитирано от БТА.

Актуализираната военна стратегия на Китай създава риск от ескалиране на напрежението заради островите в Южнокитайско море и на други места в Тихия океан, където САЩ са решени да защитят интересите на Тайван, Филипините и други свои съюзници, пише "Дейли телеграф". Британският вестник цитира англоезично издание на Китайската комунистическата партия "Глобал таймс", според което "ако крайната цел на САЩ е да накарат Китай да се откаже от действията си, то неизбежно ще има американско-китайска война в Южнокитайско море".

"Опасните провокации на Китай изискват отговор от страна на САЩ", се казва в редакционна статия на в. "Вашингтон пост". Пекин се опитва да изпревари съседите си, като построи бързо самолетни писти, пристанища и друга инфраструктура на териториите, към които има териториални претенции. Макар че вероятно Пекин не може да бъде спрян, неговият план трябва да бъде напълно разобличен, а опитите на Китай да ограничи трафика по въздух и по море близо до обектите си, да бъдат заклеймени, пише "Вашингтон пост".

Спорът между Пекин и Вашингтон ескалира миналата седмица, когато американски разузнавателен самолет прелетя близо до остров от архипелага Спратли. Китайските въоръжени сили неколкократно му наредиха да напусне зоната, а китайското външно министерство нарече случилото се "безотговорно и опасно", припомня в. "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини