Кога ще рухне Китай?

  • 16 април 2015 12:21

  • 4740
  • 8
Кога ще рухне Китай?
© Getty Images/Guliver

Великото китайско икономическо чудо изглежда клони към залез. По последни данни на Националното статистическо бюро в Китай, през март износът на стоки от КНР се е сринал с 14,6 на сто в сравнение със същия месец преди година, пише руското електронно издание "Утро", цитирано от БТА.

Спадът в износа не е единствената рязка промяна в икономиката през март. Успоредно с него се срина и вносът - с 12,3 процента. Съответно профицитът във външната търговия излезе неколкократно по-нисък от очаквания - едва 3,08 милиарда долара. Изменения, които сочат, че в недалечно бъдеще Китай може да се превърне от нетен износител в нетен вносител. Като общ фон на тези промени продължава да отслабва икономическият растеж в страната. Миналата година примерно икономиката на Китай нарасна със 7,4 на сто - най-слабото темпо на растеж от 24 години насам. Спадът в темповете на растеж ще продължи и тази година: правителството на КНР прогнозира икономически ръст едва от около 7 на сто. Не са напълно сигурни впрочем и тези седем процента.

Пекин ще публикува днес статистическите данни за първото тримесечие на 2015 г. Според мнозина експерти, резултатите ще бъдат по-ниски от прогнозните заради свиването на износа и вноса. Ще отбележим, че сегашният спад на износа и вноса на Китай не е толкова критичен в сравнение със спада от февруари, когато износът намаля из един път с 48,3 на сто, а вносът - с 20,5 процента. Сред основните причини износът да намалее експерти посочват засилването на юана. Спадът на вноса се дължи на проблеми около строителния пазар, поради които се купуват по-малко суровини и материали. Отделна тема са нарастващите проблеми с дълговете на физическите и юридическите лица. Колкото до основните причини за събитията в китайската икономика, те са класически по същество. Да припомним, че "китайското чудо" бе обусловено най-вече от ниската цена на работната сила в КНР. Именно селяните, тръгнали по заводи и фабрики с готовност да работят за жълти стотинки, направиха Китай такъв, какъвто е днес. Притокът им захранваше индустрията десетилетия наред и тъкмо той осигури дълготрайност на "чудото". Днес обаче голяма част от хората, дошли някога в завода от село, вече са си издействали доста по-високи заплати, в редица случаи дори близки до европейските, допълва изданието.

Това, от една страна, стимулира вътрешното потребление, но от друга е свело почти до нула основното предимство на производството в Китай. Сега и в затънтените села не е лесно да откриеш човек, готов да работи в производството за дребни пари, както допреди няколко десетилетия. Осъзнали положението, властите и комунистическата партия коригираха стратегическото развитие на страната. Китай се насочи например към постепенно оттегляне от ролята на "работилница на света". Решено е производствата, разчитащи на евтина работна ръка, да бъдат прехвърлени в други страни, най-вече в Африка. В самия Китай, според лидерите на Китайската комунистическа партия, акценти трябва да са развитието на високотехнологичните производства, разработването и производството на продукция с максимална добавена стойност. Подход, който предвижда съществена част от хората да се върнат от градовете в далечните си селца. Промени от този род със сигурност ще се отразят върху темповете на икономически растеж.

Очерталото се свиване на стоковото производство вече предизвика значителен спад в китайския износ на евтина потребителска продукция. Същевременно много съмнения буди самата възможност Китай да постигне успех на пазарите за високи технологии и идеи. Възможността човек да твори и да прави открития до голяма степен се определя от наличието на социални свободи и демократични институции. Тук Китай среща големи трудности с оглед комунистическото държавно устройство. В крайна сметка хиляди млади, перспективни и талантливи китайци, получили добро образование в САЩ и ЕС, не бързат да се върнат в родината и остават на Запад, за да работят там. В момента тази тенденция е на път да стане необратима.

Нещата може да станат различни само при отказ или отслабване на идеологическата съставка. Което пък е невъзможно, защото би предизвикало конфликт между прогреса и основите на държавното устройство в днешен Китай. Затова споменатото противоречие ще влияе все по-силно върху темповете на икономически растеж в Китай и постепенно ще го забавя. И може да стане ясно, че днешните проблеми на Китай са само първите симптоми на предстоящ голям крах, се казва още в материала на "Утро".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4740 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.07.15 | 19:23

8
НЯМА ДА Е ТОВА ХИЛЯДОЛЕТИЕ
руснак

2015.06.06 | 21:20

2
Как няма да е,бе?Нашите издания не бъркат никога!
Хамавия

2015.07.15 | 19:23

7
Всяка година БВП то нараства с над 7 % и говорят за залязване на икономиката ? В такъв случай какво да кажем за държавите от ЕС, където всичките имат максимум 2 % нарастване?!?
А-ха

2015.07.10 | 19:19

6
Бая ще почакаме да рухне...
български БАНДЕРОВЕЦ

2015.07.10 | 19:19

5
по-скоро Русия ще рухне ...
До хамавия

2015.07.10 | 19:19

4
Растеж между 2 и 3% за развита икономика се счита за добър и здравословен. Китай стигна до 24%. Понеже не е развита а развиваща се икономика. За това бързо развитие обаче китайците не са готови. И сега трябва да поспрат малко, така че, \"само\" 7% е сигнал който не е задължително да е лош.
гг

2015.07.05 | 23:24

3
Точна така!Те са на ръба на свръх производство,и под 7 % ще спаднат...
Ivo

2015.05.23 | 15:21

1
Opredeleno niama da e

Добави коментар

Водещи новини