Китайският президент посрещнат с овации в пакистанския парламент

  • 21 април 2015 10:57

  • 1246
  • 2
Китайският президент посрещнат с овации в пакистанския парламент
©

Президентът на Китай Си Цзинпин бе посрещнат с овации и ставане на крака в парламента на Пакистан, където той произнесе слово пред депутатите. Той похвали усилията на страната в борбата с тероризма и обеща, че Китай ще подкрепя своя съсед, с когото от години има близки отношения, предаде Асошиейтед прес.

Словото на гостуващия лидер бе предавано на живо по държавната пакистанска телевизия. Освен депутатите, в залата на парламента бяха поканени висши военни и всички чужди посланици. Си пристигна на двудневно посещение в Исламабад вчера и разговаря с пакистанския премиер Наваз Шариф.

Редица срещи имаха и китайските министри, включени в състава на делегацията. В резултат на водените преговори бяха подписани 51 междуправителствени и бизнес споразумения. Си носеше със себе си инвестиционни проекти на стойност 45 млрд. долара в сферата на енергетиката и инфраструктурата. Висш пакистански служител съобщи, че само в електрическата режа на страната, изпитваща огромни трудности, ще бъдат вложени до 37 млрд. долара.

АП отбелязва, че Китай и Пакистан отдавна поддържат близки политически и военни отношения, базирани частично на общата им антипатия към техния съсед - Индия. Напоследък обаче Пекин и Делхи затоплиха отношенията си и визитата на Си очевидно има за цел и да увери Пакистан, че Пекин няма да изостави стария си приятел. Китай е водещ доставчик на оръжия за Пакистан и разчита на неговата подкрепа в борбата срещу ислямските сепаратисти, укриващи се в труднодостъпни земи край общата им граница, в които Исламабад не може да наложи спазването на законите си.

Последвайте канала на

1246 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.10 | 20:34

2
ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА БРИТАНЦИТЕ ИНДИЯ И ПАКИСТАН ПРЕКРАТЯВАТ ВРАЖДАТА, АЗИЯ СЕ ОБЕДИНЯВА.

2015.04.24 | 12:14

1
През главата на Световния Директор, да се посрещат и изпращат.

Добави коментар

Водещи новини