Папата призова Филипините да сложат край на корупцията

  • 16 януари 2015 07:13

  • 831
  • 0
Папата призова Филипините да сложат край на корупцията
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова правителството на Филипините да се справи с корупцията и да чуе виковете на бедните, страдащи от социалните неравенства в азиатската страна с най-многобройно католическо население, съобщи Ройтерс.

Папата посети президентския дворец, където му бе устроена официална церемония по посрещане, водена от президента Бениньо Акино.

"Сега е повече отвсякога належащо политическите лидери да отстояват честността и да поемат ангажимент за общото благо", каза Франциск.

Папата призова правителството "да отхвърли всяка форма на корупция, която отклонява ресурси от бедните", пише БТА.

Акино пое президентския пост през 2010 г. с обещание за прозрачност, добро управление и борба с корупцията, за да извади Филипините от бедност. Той обаче изпитва големи трудности да изчисти имиджа на страната си на една от най-корумпираните в Азия, тъй като продължава да защитава съюзници и същевременно да преследва политици, бюрократи и генерали, свързани с предишното правителство, отбеляза Ройтерс.

Франциск бе закаран от посолството на Ватикана до президентския дворец в малък син фолксваген, верен на стила си да избягва излишния лукс. Ентусиазирани тълпи започнаха да се събират четири часа преди пристигането му.

Филипините предприеха невиждани мерки за сигурност, разполагайки около 50 000 полицаи и войници да гарантират сигурността по време на визитата на папата.

В реч, произнесена от президентския дворец, Франциск поздрави филипинците за героизма, показан по време на тайфуна Хайян, отнел живота на хиляди хора през 2013 г.

От двореца папата ще се отправи към катедралата в Манила, където ще отслужи литургия за 1500 свещеници, епископи, монахини и 500 миряни.

Последвайте канала на

831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини