Ислямистки бунтовници във Филипините заплашиха да убият германски заложници

  • 24 септември 2014 18:51

  • 1569
  • 1
Ислямистки бунтовници във Филипините заплашиха да убият германски заложници
©

Свързани с Ал Кайда ислямистки бунтовници в южната част на Филипините заплашиха да убият двама германски заложници, които държат от април, ако Германия не спре да подкрепя американските действия срещу джихадистите от "Ислямска държава". Това предаде Ройтерс, като се позова на американският център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE.

Представители на филипинските сили за сигурност казаха днес, че проверяват разузнавателни данни за заплахите от групировката "Абу Саяф", която също така иска откуп в размер на 250 милиона песо (5,6 млн. долара) за освобождаване на заложниците.

"Абу Саяф" придоби известност в началото на миналото десетилетие, като отвличаше чужденци. Тя има връзки с Ал Кайда, макар че според анализатори и филипински източници от сферата на сигурността в последно време тя се е съсредоточила върху отвличания с цел откуп и други престъпни дейности, отбелязва Ройтерс.

"В послание, приписвано на базираната във Филипините групировка Абу Саяф, се заплашва, че ще бъдат убити двама германски заложници, ако до 15 дни не й се плати откуп и Германия не спре подкрепата си за САЩ срещу Ислямска държава", съобщава SITE.

Говорителка на германското министерство на външните работи каза на редовна пресконференция в Берлин, че "заплахите не са уместен начин да се влияе на германската външна политика", както и че кризисната група на ведомството работи по случая. Германия няма да промени политиката си към Ирак и Сирия, даде да серазбере тя.

Източник на Ройтерс от филипинското военно разузнаване заяви, че знае за заплахите за германските заложници от "Абу Саяф", но изрази съмнение, че те ще бъдат изпълнени, прогнозирайки, че групировката най-вероятно ще договори по-малък откуп.

Според съобщения в медиите двамата германци - Щефан Оконек, на 70 години и Хенрике Дилен на 50 - били отвлечени от яхта между малайзийския остров Борнео и Южните Филипини през април, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1569 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.27 | 11:18

1
Армия от манипулирани люзъри и мързеливи скапаняци, никога - нищо не постигнали в живота!

Добави коментар

Водещи новини