Във Фукушима си търсят работници

  • 18 март 2014 16:49

  • 2284
  • 3
Във Фукушима си търсят работници
© Getty Images/Guliver

"Нямате работа? Нямате къде да живеете? Нямате къде да отидете? Нямате какво да ядете? В такъв случай, елате във Фукушима!" гласи онлайн реклама. Обявата е публикува от фирма, търсеща работници за разрушената ядрена централа "Фукушима Даичи". Днес почти никой не иска да работи по деактивирането на централата, съобщава американското списание "Атлантик".

"Тепко" вече не се занимава с разчистването и е оставила работата на зле обучена и зле ръководена работна сила, която прави няколко големи грешки. В същото време фирмата е насочила ресурсите си към централата в Кашивазаки-Карива, с която се надява да успее да изпълни плана на правителството за завръщане на Япония към ядрената енергетика.

Днес във Фукушима работят зле подготвени работници, заплащани от брокери на работна ръка за част от които се твърди, че са свързани с мафията.

Според регулаторните органи лошите условия на труд са основната причина за серията изтичания на замърсена вода, които застрашават живота на работниците и околната среда. Има опасност и от ново изтичане на радиация.

"Тепко" като правилно отказа да изнася информация за течовете или за хората, които работят по обезопасяването на централата. Малкото налична информация обаче ясно сочи лошото ръководство и лошото изпълнение на работата. Според критиците на фирмата, в сърцевината на проблема е системата на наемане на персонал в ядрената индустрия, която позволява на собствениците да се дистанцират от проблемите в ядрените централи, а работата се разпределя между множество подизпълнители в дълга верига. В крайна сметка, на дъното на пирамидата се оказват т.нар. "ядрени цигани" – отчаяни работници, привлечени от относително доброто заплащане.

Според документацията на "Тепко", наемните работници получават почти двойни дози радиация в сравнение със служителите на компанията. Самата фирма отрича да знае какво точно се случва на терен и обвинява подизпълнителите си.

Друг значителен проблем е, че най-добрите инженери – в това число онези, работили в ранните дни на кризата – или са напуснали, или са поели максималното безопасно количество радиация.

В последно време трудно се намира работна ръка за Фукушима. По тази причина, основното търсене се случва онлайн, а фирмите дават да се разбере, че нямат особени изисквания. "Трябва да можете да разсъждавате и да разговаряте", гласи една от обявите. Не е ясно дали най-често биват наемани бездомници или бедни, но историите на анонимни работници, разказани пред "Атлантик" оставят усещане за хора, които нямат друг избор.

Описанията на условията в лагерите, в които живеят работниците неизменно включват лоша храна, алкохол и комар. Един от работниците разказва, че прекият му началник има връзки с Инагава-кай, една от най-големите криминални структури в Япония.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2284 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.03.23 | 11:14

3
Рекламата трябва да гласи: "Ако не вие децата ви ще са японци, мутацията е гарантирана." Всъщност това е работа за осъдени за тежки престъпления индивиди, възможност да изчистят името си пред обществото.

2014.03.21 | 19:51

2
Така е при частни ядрени централи.

2014.03.20 | 11:04

1
Relamata triabva da glasi - "Iskate li bavna smyrt i rak,str6tu zapla6tane predostaviame gi vyv Foku6ima." Ne o4akvah tova ot iaponcite.Te zatova li ne davat nikakva informacia,otnosno Fuku6ima i po4istvaneto?Zamysiavat rajonite i izvyn IAponia.

Добави коментар

Водещи новини