Китай печели от патенти за лечение с канабис

  • 07 януари 2014 19:44

  • 2593
  • 0
Китай печели от патенти за лечение с канабис
©

Поднебесната империя притежава стотици патенти, свързани с използването на канабиса за лечебни цели. С декриминализацията на леката дрога в световен мащаб печалбите на Китай, свързани с марихуаната, са се увеличили неимоверно.

Комунистическата страна може да се похвали с добри позиции в процъфтяващата търговия с канабис, тъй като повече от половината свидетелства за изключително право над продукти от растенията с психоактивно въздействие идват от Китай.

По данни на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) китайски фирми са подали 309 от 606 патенти, свързани с канабиса, пише "Новинар".

След като американският щат Колорадо разреши официално употребата на марихуана, акциите в компаниите, развиващи дейност в търговията и отглеждането на канабис, скочиха десетократно. Законната търговия с лека дрога само в САЩ се оценява на около 10 млрд. долара до 2018 г.

Именно това е причината Китай отново да е в челните редици на новаторите, които имат намерение да се възползват от новите икономически възможности на пазара.

Предвид факта, че още преди 5000 години древните китайски лечители са препоръчвали чай, направен от листата на канабиса, за лечението на широк спектър от заболявания, включително подагра и малария, не е учудващо, че страната иска да е лидер в тази нова пазарна ниша.

Според Световната здравна организация около 147 милиона души, или близо 2,5 на сто от населението на планетата, употребяват канабис.

Лечебните свойства на растението добиват все по-голяма популярност и медицински експерти вече открито защитават ползите от марихуаната особено при гадене по време на химиотерапия, хронични болки от церебрална парализа, множествена склероза и епилепсия.

Много от китайските патенти са за препарати и тинктури за билково лечение. Например компанията Yunan Industrial Cannabis Sativa Со е патентовала продукт от семената на канабис сатива, който представлява „функционална храна", предназначена за подобряване на имунната система.

Изобретателят Джан Хонгчи пък е направил "китайски лекарствен препарат" за лечение на пептична язва със същите семена, които по думите на фармаколога имат "значителна терапевтична ефективност и не предизвикват никакви нежелани ефекти". Китайци са подали документи за патент и на лек срещу запек с основен компонент чудотворните семена.

Въпреки това само една компания в света е разработила лекарство на базата на канабиса, което е признато от регулаторите на Запад след продължително и скъпо клинично проучване.

GW Pharmaceuticals, чието седалище е в английското графство Уилтшър, произвежда Sativex за лечение на симптоми на множествена склероза и болка при рак, както и Epidiolex, използван за случаи на епилепсия при децата.

Парадоксално пушенето на индийски коноп в Китай остава забранено от закона и се наказва тежко с присъди от няколко години затвор.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини