Китаец се опита да кацне с балон на спорни острови

  • 02 януари 2014 07:38

  • 1507
  • 0
Китаец се опита да кацне с балон на спорни острови
©

Китайски гражданин се опита да се приземи с балон на един от островите на архипелага Сенкаку (Даоюйдао) в Източнокитайско море, за който водят териториален спор Япония и Китай. Той обаче паднал в морето и бил спасен от японски патрулен кораб, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки японската Брегова охрана.

Японските граничари били уведомени за летящия обект от тайванските си колеги. Няколко часа два катера и хеликоптер на японската Брегова охрана кръстосвали района на архипелага и накрая намерили балона в морето на 22 км южно от островите. В него бил 35-годишен жител на китайската провинция Хъбей, готвач по професия. Той разказал, че излетял на 1 януари от брега на югоизточната провинция Фуцзян и имал намерение да кацне на най-големия остров от групата, но се отклонил от курса и решил да се приводни, пише БТА.

Японската страна реши да не подвежда пътешественика под отговорност за нелегално преминаване на границата и се договори по дипломатически канали да го върне в родината му. Той бе предаден на китайската морска полиция в международни води, извън зоната, която Япония смята за своя територия.

Спорът за островите Сенкаку, наричани в Китай Дяоюйдао, се изостри, след като през септември 2012 г. Токио обяви, че купува островите от частните им собственици. Вече повече от година китайски кораби почти постоянно се намират край Сенкаку и периодично демонстративно навлизат в крайбрежната им зона.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини