Китай премахва официално трудововъзпитателните лагери

  • 24 декември 2013 17:37

  • 1001
  • 0
Китай премахва официално трудововъзпитателните лагери
©

Най-висшата законодателна инстанция в Китай официализира премахването на трудововъзпитателните лагери и облекчаването на политиката на едно дете, предаде АФП.

Постоянният комитет на Китайското народно събрание съобщи, че реформите, обявени по време на пленума на Китайската комунистическа партия през ноември, влизат в сила. Трудовопревъзпитателните лагери бяха създадени през 1957 г. Там хората бяха пращани, след като бяха задържани по усмотрение на полицията и бяха заставяни да се трудят до четири години. Тези лагери бяха използвани от местните власти срещу техни  противници, блогъри и правозащитници, разкриващи случаи на корупция, или срещу онези, които изготвяха петиции срещу някоя несправедливост.

Политиката на едно дете пък беше приета преди три десетилетия като опит да се забави демографският растеж в най-населената страна в света. Съгласно измененията двойки, в които единият член е бил едно дете в семейството, ще имат право на две деца. Досега китайските закони забраняваха на двойките да имат повече от едно дете. Изключения се правеха само за семейства, в които и двамата членове бяха едно дете, както и за етническите малцинства или за селските двойки, в които първото дете е момиче. Промените в политиката на семейното планиране целят сега да забавят застаряването на китайското население и да възстановят равновесието между половете. В Китай на 115 момчета се раждат 100 момичета.
 

Последвайте канала на

БТА
1001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини